Technológie

Google začne MAZAŤ Gmail účty a VŠETKY dáta: Ako tomu môžete zabrániť?

Google sa chystá na veľké upratovanie. Zameria sa na Gmailové kontá a údaje na nich uložené.

Ilustračný obrázok k článku Google začne MAZAŤ Gmail účty a VŠETKY dáta: Ako tomu môžete zabrániť?
Zdroj: Unsplash.com , Pexels.com

V roku 2020 Google aktualizoval svoje podmienky. Spoločnosť vtedy zrušila bezplatné neobmedzené úložisko v službe Fotky Google. Internetový gigant zároveň upozornil, že po novom môže vymazať dáta na účtoch, do ktorých sa nikto aspoň dva roky neprihlásil.

Google však v šetrení svojich dátových úložísk pokračuje. Aktuálny blogový príspevok produktového manažéra Rutha Kricheliho hovorí, že spoločnosť bude môcť neaktívne účty úplne vymazať.

Koniec pre neaktívne účty

„Pokiaľ nebol účet Google používaný alebo do neho neprebehlo prihlásenie aspoň dva roky, Google tento účet a jeho obsah vymaže. Okrem toho, že sa e-mailová adresa stane nedostupnou, budú odstránené aj správy Gmailu, udalosti v Kalendári, Disk, Dokumenty a ďalšie súbory Workspace a tiež zálohy Fotiek Google,“ píše portál 9to5google.com.

Najprv vás upozornia

Google chce s vymazávaním účtov začať najskôr v decembri 2023. Podľa hovorcu firmy budú v prvom rade odstránené účty, ktoré boli vytvorené a už nikdy sa do nich nikto neprihlásil. Postupne prejde aj na účty, ktoré boli dlho neaktívne, no obsahujú dáta.

„Podľa hovorcu spoločnosti Google v tomto momente neplánuje mazanie účtov s videami na YouTube,“ dodáva portál s tým, že v tomto prípade by to bolo zložité, nakoľko niektoré profily môžu obsahovať historicky významné videá.

Google upozornil, že pred definitívnym vymazaním účtu pošle vopred niekoľko upozornení na e-mail účtu a aj na e-mail určený na obnovenie, pokiaľ bol k účtu priradený.

Čo môžete spraviť?

Váš účet môžete udržať „aktívny“ niekoľkými spôsobmi. Patrí medzi ne čítanie alebo odosielanie e-mailov, využívanie Disku Google, sledovanie videí na YouTube, stiahnutie aplikácie z Obchodu Play, vyhľadávanie na Google, použitie funkcie „Prihlásenie pomocou Google“ v aplikáciách a službách tretích strán. Okrem toho je za aktívny účet považovaný aj taký, ktorý je prihlásený v zariadení s operačným systémom Android.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM