Zo Slovenska

Elektromobily sú nočná MORA hasičov: Vyskúšali si, ako zvládnuť ich požiar

Rozmach elektromobilov spôsobuje vrásky na čele hlavne hasičom. Požiare trakčných batérií, ktorými sú autá budúcnosti poháňané, sú totiž poriadnym orieškom.

Ilustračný obrázok k článku Elektromobily sú nočná MORA hasičov: Vyskúšali si, ako zvládnuť ich požiar
13
Galéria
Zdroj: HaZZ

Slovenskí hasiči si v stredu (5. apríla) na Okresnom riaditeľstve HaZZ v Galante vyskúšali, ako sa hasí požiar elektromobilu. Reagovali tak na rozmach automobilov s elektrickým pohonom.

Zapálili batérie

„Trakčné batérie boli upravené tak, aby sa dalo lítium ľahšie zapáliť. Hasiči trakčné batérie nachádzajúce sa mimo vozidla mechanicky poškodili, aby tak došlo ku skratu a následnému požiaru. Batérie boli následne zapálené horákom a propán-butánovým plynom, až pokým nedošlo k zapáleniu lítia a gélu v batérií,“ informoval Hasičský a záchranný zbor.

Cieľom pokusu bolo trakčné batérie a elektromobil zapáliť a vykonať experimentálne merania uvoľňovania tepla (meranie tepelného toku) vo vzdialenosti 10 cm a 50 cm od batérie.

Podľa hasičov sa merania uskutočňovali aj z dôvodu, aby bolo možné lepšie určiť odstupové vzdialenosti v prípade požiaru elektromobilu.

Prečítajte si tiež

Vyskúšali rôzne techniky

„Následne sa hasiči pokúsili vzniknuté požiare uhasiť dvomi hasiacimi látkami (Bonpet a Premix), ktoré boli balené v hasiacich prístrojoch. Táto hasiaca látka bola použitá ako prímes do vody 6%-ným primiešavaním, čím vznikol hasiaci roztok. Na hasenie boli okrem prenosných hasiacich prístrojov použité aj vysokotlakové hasiace zariadenia a hasiace zariadenie Kobra od Dobrovoľného hasičského a záchranného zboru o. z. Chmeľov,“ dodávajú hasiči.

Testu sa zúčastnili zástupcovia zo Slovinska, Českej republiky, Maďarska a Nemecka a tiež študenti zo Slovenskej Technickej Univerzity.

„Počas celého pokusu boli odoberané vzorky na ďalšie skúmanie, aby sa zistilo, aké dopady majú tieto typy požiarov na životné prostredie. Vzorky a výsledky dnešného testovania budú vyhodnocované a budeme Vás o nich informovať,“ píše Hasičský a záchranný zbor.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Hasiči si vyskúšali hasenie elektromobilu
13
Galéria
Zdroj: HaZZ
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM