Správy Zo zahraničia

Maďarsku hrozí nedostatok palív: Okamžité OBMEDZENIE predaja pohonných látok!

Regulované ceny základných druhov pohonných látok v Maďarsku sú od sobotňajšieho poludnia platné už iba pre súkromné vozidlá s maďarským evidenčným číslom, pre poľnohospodárske stroje a taxíky.

Ilustračný obrázok k článku Maďarsku hrozí nedostatok palív: Okamžité OBMEDZENIE predaja pohonných látok!
Zdroj: Milan Hanzel/Dnes24.sk

Podľa spravodajského servera hirado.hu to oznámil dopoludnia na mimoriadnej tlačovej konferencii v Budapešti minister riadiaci úrad vlády Gergely Gulyás, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

V reakcii na skutočnosť, že vláda avizovala mimoriadnu tlačovú konferenciu, množstvo Maďarov išlo už v piatok a sobotu dopoludnia natankovať.

Maďarská vláda s platnosťou od 15. novembra 2021 nariadila úradnú cenu základných druhov pohonných látok vo výške 480 forintov (1,19 eura) za liter a v rámci politiky znižovania režijných nákladov domácností dostávajú obyvatelia energiu už dlhšiu dobu za fixnú cenu.

Začiatkom tohto roka kabinet premiéra Viktora Orbána rozhodol aj o regulovaní cien šiestich potravinových produktov.

Cenový strop na pohonné látky v Maďarsku by sa mal zrušiť, pretože „skôr či neskôr povedie k nedostatku palív na trhu“. Povedal to minulý víkend šéf maďarskej ropnej a plynárenskej spoločnosti MOL Zsolt Hernádi.

Varoval, že Maďarsko čelí „mimoriadne nebezpečnej“ situácii, pretože strop na ceny palív zvyšuje spotrebu.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM