Správy Zo zahraničia

Nebudeme miešať maďarskú rasu! Orbánove výroky POBÚRILI politikov i židovskú obec

O maďarskom premiérovi Viktorovi Orbánovi píše celý svet. Pobúril najmä svojich opozičných kolegov, európskych politikov i židovskú náboženskú obec.

Ilustračný obrázok k článku Nebudeme miešať maďarskú rasu! Orbánove výroky POBÚRILI politikov i židovskú obec
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Vyjadrenie Viktora Orbána, ktorý sa v sobotňajšom prejave na 31. letnej univerzite Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad dotkol aj otázky miešania rás, pobúril Zväz židovských náboženských obcí v Maďarsku (MAZSIHISZ). Vyplýva to vyhlásenia zväzu zverejneného v pondelok agentúrou MTI, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Orbán v prejave povedal, že také krajiny, v ktorých sa miešajú Európania a neeurópania už viac nie sú národmi.

Požiadal o stretnutie

MAZSIHISZ v dokumente uviedol, že nerozumie časti premiérovho prejavu týkajúceho sa „miešania rás“. Navyše Orbánove slová sú v rozpore s praxou, ktorá doteraz poskytovala židovskej komunite (v Maďarsku) jedinečnú bezpečnosť, a to aj v európskom meradle.

"Naše historické skúseností a rodinné osudy, ktoré s nami stále žijú, nás nútia vystúpiť proti nejednoznačným prejavom v maďarskom verejnom živote,“ píše sa vo vyhlásení. Predseda MAZSIHISZ-u András Heisler tiež požiadal maďarského premiéra o osobné stretnutie.

„Sťahujeme sa, pracujeme inde, miešame sa v rámci Európy,“ zamyslel sa premiér našich južných susedov. „Ale nechceme byť miešanou rasou alebo multietnickou skupinou.“

Podľa jeho slov je dnes Západ rozdelený na dve časti. Jednu polovicu tvoria krajiny, v ktorých sa európski a neeurópski ľudia miešajú. „Tieto krajiny už nie sú národmi,“ vyhlásil na ich margo.

„Nie sme (Maďari) zmiešaná rasa, a nechceme sa miešanou rasou stať,“ vyhlásil okrem iného Orbán, ktorý varoval pred miešaním Európanov s neeurópanmi.

Pobúrení politici

„Jeho vyjadrenia pripomínajú obdobie, na ktoré by sme asi všetci radi zabudli. Skutočne ukazujú pravú tvár režimu,“ reagovala Katalin Cseh, maďarská poslankyňa opozičnej strany Momentum, ktorá priznala, že ju Orbánov prejav šokoval.

Na Twitteri sa prihovorila aj k ľuďom zmiešanej rasy v Maďarsku: „Vaša farba pleti môže byť iná, môžete pochádzať z Európy alebo iných krajín. Ste jedným z nás a sme na vás hrdí. Rozmanitosť národ posilňuje, nie oslabuje.“

Alin Mituta, rumunský poslanec Európskeho parlamentu, reagoval na slová Orbána: „Hovoriť o rasovej alebo etnickej ‚čistote’, najmä v takom zmiešanom regióne, akým je stredná a východná Európa, je čisto iluzórne a nebezpečné. A rovnako tak aj pán Orbán,“ vyhlásil na Twitteri.

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM