Zo zahraničia

EÚ posiela na Ukrajinu ochranné pomôcky za milióny eur: Pochádzajú z núdzových zásob

Ochranné prostriedky pochádzajú z núdzových zásob Európskej únie uskladnených v Rumunsku, Maďarsku, Švédsku, Nemecku, Grécku a Dánsku.

Ilustračný obrázok k článku EÚ posiela na Ukrajinu ochranné pomôcky za milióny eur: Pochádzajú z núdzových zásob
Zdroj: TASR/AP

Európska únia poskytla Ukrajine vybavenie potrebné pre ochranu zdravia verejnosti pred chemickými, biologickými, rádiologickými a jadrovými hrozbami. Informovala o tom v pondelok Európska komisia (EK), píše agentúra DPA

Zdravotnícke vybavenie, ochranné pomôcky a špeciálne prostriedky ochrany voči týmto hrozbám sú už na ceste na Ukrajinu, uviedol vo vyhlásení eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Prečítajte si tiež

Obsah zásielky

„Európska únia poskytla 300 000 špeciálnych ochranných oblekov, 5 600 litrov dekontaminačných prostriedkov a 850 kusov zariadení pre dekontaminačné práce,“ povedal hovorca EK Balázs Újvári.

Súčasťou zásielky sú aj monitory, infúzne pumpy a ventilátory, ale aj ochranné prostriedky pre zdravotnícky personál, napríklad rúška a plášte.

Z núdzových zásob

„Nemocnice a zdravotníci pracujú na Ukrajine v podmienkach vojny a preto musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme im poskytli nástroje potrebné na záchranu životov,“ dodal komisár Lenarčič.

Hodnota zaslaného vybavenia, o ktoré žiadala ukrajinská vláda, predstavuje 11,3 milióna eur. Darované ochranné prostriedky pochádzajú z núdzových zásob EÚ uskladnených v Rumunsku, Maďarsku, Švédsku, Nemecku, Grécku a Dánsku.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac o vojne na Ukrajine

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM