Zo zahraničia

Johnson a Macron sa zhodli: Vidia PRÍLEŽITOSŤ na zvrátenie priebehu vojny na Ukrajine

Macronova prezidentská kancelária tiež uviedla, že Johnson prejavil „nadšenie“ ohľadom myšlienky širšieho európskeho politického spoločenstva.

Ilustračný obrázok k článku Johnson a Macron sa zhodli: Vidia PRÍLEŽITOSŤ na zvrátenie priebehu vojny na Ukrajine
Zdroj: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson a francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu vyhlásili, že na Ukrajine, ktorá bojuje proti ruským inváznym silám, vidia príležitosť na zvrátenie vývoja vojny.

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Londýn však zároveň varoval pred okamžitými pokusmi o urovnanie vojenského konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom. Tasr prevzala správu z agentúry AFP.

Trvalá nestabilita

Hovorca Downing Street uviedol, že lídri Británie a Francúzska, ktorí sa stretli v nedeľu na zámku Elmau v bavorských Alpách, kde sa koná summit G7, „sa zhodli, že ide o rozhodujúci okamih pre priebeh konfliktu a existuje príležitosť zvrátiť vývoj vojny“.

Johnson však Macrona varoval, že „akýkoľvek pokus o urovnanie konfliktu teraz spôsobí len trvalú nestabilitu“. Ruský prezident Vladimir Putin by podľa jeho slov mohol takto získať „oprávnenie na večnú manipuláciu suverénnych štátov a medzinárodných trhov“.

Macron na stretnutí s Johnsonom ocenil pretrvávajúcu vojenskú podporu Ukrajiny zo strany Londýna a obaja lídri sa zhodli na posilnení tohto úsilia a pokračujúcej blízkej spolupráci v oblastiach obrany a bezpečnosti.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Macronova prezidentská kancelária okrem toho uviedla, že Johnson prejavil „nadšenie“ ohľadom myšlienky širšieho európskeho politického spoločenstva, ktorú navrhol Paríž.

Rozhovor s Putinom odmietol

Táto štruktúra by zahŕňala aj nečlenské krajiny EÚ, akou je aj Británia.

Na rozdiel od šéfa Elyzejského paláca, ktorý dialóg s ruským prezidentom neprerušil, Johnson ďalšie rozhovory s Putinom odmietol. Odkedy Kremeľ rozhodol o spustení útoku na Ukrajinu, nazýva Johnson Putina „diktátorom“, pripomína AFP.

Johnson novinárom po príchode na summit G7 tiež povedal, že svetoví lídri musia počítať s tým, že podpora Ukrajiny znamená aj nárast cien energií a potravín, avšak ak by Rusku dovolili vo vojne zvíťaziť, cenu, ktorú by zaplatili, by bola omnoho vyššia, píše agentúra Reuters.

ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM