Lucia Lauková Zo zahraničia

Európou sa šíri salmonelóza: Pochádzať má najmä z poľského kuracieho mäsa

Kontaminované mäso sa dostalo do viacerých krajín. Od januára spôsobilo už vyše tri stovky nákaz salmonelou.

Ilustračný obrázok k článku Európou sa šíri salmonelóza: Pochádzať má najmä z poľského kuracieho mäsa
Zdroj: www.pixabay.com / CC0 1.0

Európske stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) varuje pred kontaminovaným kuracím mäsom pôvodom z Poľska a Rakúska. Spôsobiť malo už cez tri stovky nákaz v 16 krajinách. Upozornil na to portál tn.nova.cz.

„V období od januára do októbra 2023 14 krajín EÚ/EHP, Spojené kráľovstvo a USA nahlásili 335 prípadov súvisiacich s touto epidémiou,“ uvádza ECDC.

Prečítajte si tiež

Mäso aj kebab

Baktérie boli zistené vo vzorkách kuracieho mäsa a kuracieho kebabu. Údaje podľa ECDC poukazujú na sedem výrobcov so sídlom v Poľsku a jedného výrobcu v Rakúsku. V ich zariadeniach sa však podľa strediska nenašli žiadne mikrobiologické dôkazy o kontaminácii.

„Vzhľadom na to, že zdroje nákazy neboli spoľahlivo identifikované, je pravdepodobné, že sa nové prípady ešte objavia, a to aj v ďalších krajinách,“ konštatuje ECDC.

Prejavy ochorenia

„Salmonely sa v potravinách dokážu množiť. Prežívajú aj pri chladničkovej teplote, dokonca i v mrazených potravinách. Ničí ich teplota 70 stupňov Celzia, pri varení sa vždy presvedčte, či ju jedlá dosiahli. Šťava správne pripraveného mäsa a hydiny musí byť číra, nie ružová,“ pripomína Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZSR).

Nepríjemné príznaky salmonelózy sa môžu prejaviť už o 6 až 72 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla. „Nakazený človek máva vysokú teplotu, pociťuje nevoľnosť, zvracia, má kŕčovité bolesti brucha a časté vodnaté stolice. Nebezpečná pri salmonelóze je strata tekutín. Ťažká dehydratácia organizmu chorého si v mnohých prípadoch vyžiada hospitalizáciu a infúznu liečbu,“ dodáva ÚVZSR.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM