ELA Zo zahraničia

Európsky líder VYZÝVA: Kúrte a svieťte menej, inak hrozí BLACK OUT a krutá zima

Regulačná komisia vo Francúzsku sa otvorene obracia na občanov a posiela im výzvu. Odhaduje, že „ak sa nič neurobí“, bude krajina čeliť vážnym problémom už o pár mesiacov.

Ilustračný obrázok k článku Európsky líder VYZÝVA: Kúrte a svieťte menej, inak hrozí BLACK OUT a krutá zima
Zdroj: pixabay.com

Francúzsky regulačný úrad, ktorý je obdobou nášho Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, dal občanom otvorenú a jasnú výzvu. Predseda Energetickej regulačnej komisie (CRE) Jean-François Carenco v pondelok vyzval všetkých Francúzov, aby už teraz šetrili energiou. Carenco sa domnieva, že treba zohľadniť riziko napätia v zásobovaní na budúcu zimu.

Menej kúrte a svieťte

V rozhovore pre denník Les Echos šéf energetického regulátora usudzuje, že ťažkosti v dodávkach plynu spôsobené vojnou na Ukrajine a bezprecedentný pokles výroby jadrovej elektriny (EDF) nevyhnutne povedú k ťažkostiam.

„Vo Francúzsku musíte teraz šetriť plynom a elektrinou, inak sa to môže zhoršiť budúcu zimu… Je tu núdzová situácia a musí to urobiť každý, aby sme zabránili black-outu,“ uviedol v naliehavej výzve Carenco.

Je to naliehavé

Prezident CRE tiež vyzýva na odstránenie administratívnych prekážok s cieľom urýchliť spustenie plávajúceho terminálu LNG (na skvapalnený zemný plyn) v Le Havre, ako aj na zjednodušenie administratívnych a súdnych postupov týkajúcich sa obnoviteľných zdrojov energií.

„Je tu naliehavá potreba pridať. V kríze, ktorou prechádzame, musí každý pochopiť, že kolektívny záujem má prednosť pred záujmami individuálnymi,“ uzavrel Jean-François Carenco.

Prečítajte si aj:

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM