Správy Zo zahraničia

Evakuácia tisícov ľudí: Zneškodňujú bomby z druhej svetovej vojny

Viac ako 8000 ľudí muselo v sobotu ráno opustiť svoje domovy.

Ilustračný obrázok k článku Evakuácia tisícov ľudí: Zneškodňujú bomby z druhej svetovej vojny
Zdroj: TASR/DPA

V stredonemeckom meste Göttingen dnes (2´30.1.) ráno experti hľadajú predpokladané štyri bomby z druhej svetovej vojny, nájdené pri stavebných prácach. Na to, aby ich mohli zneškodniť, muselo svoje domovy opustiť viac ako 8000 obyvateľov!

Lockdownová komplikácia

Vzhľadom na to, že sa evakuácia koná v čase pandemického lockdownu, úrady dočasne zrušili pre postihnutých obyvateľov obmedzenia kontaktov zavedené s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu. Tých, ktorí sa nemohli ubytovať u príbuzných alebo priateľov, umiestnili do hotelov alebo evakuačných centier.

Miestne úrady predpokladajú, že na stavenisku neďaleko hlavnej železničnej stanice v centre mesta sa nachádzajú štyri nevybuchnuté bomby z obdobia vojny. Operácia zameraná na ich zneškodnenie by mohla trvať až do nedeľňajšieho večera.

Na týchto prácach i evakuácii sa podieľa celkovo 1800 príslušníkov zásahových zložiek. Operácia ovplyvnila aj železničnú dopravu, keďže Göttingen leží na dôležitej severojužnej trati. Tamojšiu stanicu uzavreli a diaľkové vlaky počas dňa presmerovali.

Nič neobvyklé

Nájdenie nevybuchnutých bômb z obdobia druhej svetovej vojny nie je pri stavebných prácach v Nemecku neobvyklé, pripomína DPA. Práve v Göttingene došlo pri takejto operácii v júni 2010 k tragédii, keď v centre mesta explodovala zneškodňovaná bomba. O život prišli traja členovia pyrotechnického tímu a šiesti ľudia utrpeli zranenia.

foto je ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM