han Politika

Exriaditeľ policajnej inšpekcie mieri na slobodu: Szabó sa dohodol na vine a treste

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) uzavrel v utorok dohodu o vine a treste s obvineným exriaditeľom Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Adriánom Szabóom.

Ilustračný obrázok k článku Exriaditeľ policajnej inšpekcie mieri na slobodu: Szabó sa dohodol na vine a treste
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Potvrdil hovorca Generálnej prokuratúry SR (GP) Dalibor Skladan. Na uzavretie dohody upozornil Denník N. Adriána Szabó by mali v utorok aj prepustiť z väzby z nitrianskej väznice. Dohodu o vine a treste musí ešte schváliť Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku.

„Prokurátor ÚŠP uzavrel 17. augusta dohodu o vine a treste s obvineným Adriánom Sz., trestne stíhaným pre zločin prijímania úplatku. Menovanému sa navrhuje uložiť trest odňatia slobody vo výmere troch rokov, ktorý sa podmienečne odkladá. Obvinenému sa zároveň navrhuje uložiť probačný dohľad v skúšobnej dobe, ktorá bola stanovená na päť rokov,“ dodal Skladan.

Súčasťou dohody o vine a treste je podľa hovorcu tiež návrh na uloženie peňažného trestu vo výške 25-tisíc eur a trestu prepadnutia veci. Konkrétne dvoch mobilných telefónov a televízneho prijímača.

„Obvinenému sa tiež navrhuje uloženie trestu zákazu činnosti, spojeného s výkonom právomoci verejného činiteľa na dobu sedem rokov,“ objasnil.

"Obhajoba obvineného Adriána Sz. sa nebude vyjadrovať k postupom a rozhodnutiam orgánov činných v trestnom konaní,“ povedal pre TASR obhajca Zoltán Perhács.

Priebeh procesu

O väzobnom stíhaní Adriána Szabóa rozhodol 14. júna právoplatne senát Najvyššieho súdu (NS) SR. Sťažnostný súd tak zrušil rozhodnutie ŠTS v Pezinku, ktorý Adriána Szabóa 5. júna nezobral do väzby. Podľa senátu NS SR bola obava, že by mohol ovplyvňovať svedkov, teda je naplnený dôvod kolúznej väzby.

Adriána Szabóa a bývalého riaditeľa národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernarda S. a bývalého funkcionára NAKA Mariána K. stíhajú pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupčnú trestnú činnosť.

NAKA zadržala Adriána Sz. 3. júna. Celkovo obvinila troch ľudí. Korupčná trestná činnosť mala spočívať v prijatí spotrebnej elektroniky a finančnej hotovosti, minimálne v hodnote 20-tisíc eur. Úplatky mal dostať od Bernarda S. Ten je jediným priamym svedkom v prípade. Bernard S. podľa najnovších mediálnych informácií má tiež uzavrieť s prokurátorom ÚŠP dohodu o vine a treste.

Vláda 16. júna odvolala Adriána Szabóa z funkcie riaditeľa ÚIS. Odvolanie odporučili členovia Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť. Vedením ÚIS je dočasné poverený Peter Scholtz.


Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM