Aktualizované han Zo Slovenska

Slovenský špeciál STÁLE čaká na povolenie: Česi už majú v Kábule druhé lietadlo!

Slovensku sa nateraz nepodarilo získať povolenie na pristáte vojenského špeciálu v Kábule, keďže na tamojšom letisku vládne chaos a bolo dočasne uzavreté.

Ilustračný obrázok k článku Slovenský špeciál STÁLE čaká na povolenie: Česi už majú v Kábule druhé lietadlo!
34
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Informuje o tom minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS). Slovensko podľa neho nemá v Kábule vlastnú ambasádu, preto je problematická aj logistika a komunikácia na mieste súvisiaca s evakuáciou. Minister zároveň odmietol „politikárčenie“ v súvislosti so situáciou v Afganistane.

Slová Korčoka

„S premiérom Eduardom Hegerom, ministrom obrany Jaroslavom Naďom (obaja OĽANO), našou diplomaciou a velením ozbrojených síl robíme maximum pre to, aby sme vyslali vojenský špeciál do Kábulu. V situácii, ktorá vládne na tamojšom letisku, ktoré bolo dočasne uzavreté, a preto sa nám, napriek maximálnemu úsiliu, nateraz nepodarilo získať povolenie na pristátie, je táto operácia mimoriadne zložitá,“ skonštatoval v stanovisku rezortu Korčok.

„Napriek tomu robíme všetko pre to, aby sme našich občanov dostali domov v najkratšom možnom čase a prípadne, ak to kapacita transportu dovolí, pomohli aj iným,“ doplnil.

Už sú znovu tam

Kým naše lietadlo nemá povolenia, to české sa z Afganistanu vrátilo už včera. „V pondelok ráno predpoludním odštartoval z kábulského letiska armádny špeciál, ktorý mal prepraviť z krajiny ďalšie osoby. Prvý let, ktorý organizovalo ministerstvo zahraničia, pristál v Prahe v pondelok ráno,“ uvádza český spravodajský portál novinky.cz.

Podľa hovorkyne ministerstva obrany Jany Zeichmeisterovej poletí do Kábulu znovu a malo by evakuovať osoby, ktoré v Afganistane spolupracovali s českými vojakmi. Stroj typu Airbus A-319 v utorok ráno odletel z azerbajdžanského Baku, pretože čakal na povolenie pristáť v Kábule.

„Pokračujeme v leteckom moste do Kábulu. Chceme evakuovať čo najviac Afgancov, ktorí nám pomáhali,“ napísal na sociálnej sieti Twitter minister obrany ČR Lubomír Metnar. Lietadlo odletelo z Prahy ešte v pondelok. Pre chaos na letisku v Kábule však nedostalo povolenie na pristátie a preto napokon čakalo na letisku v Baku.

Ďalšie aktuálne témy

Slovenská misia

Niektorí naši politici podľa Korčoka popierajú, že Afganistan bola aj naša slovenská misia. Vyzval ich, aby „nešliapali“ po hrdinstve, profesionálnej službe a životoch našich vojakov. „Všetci vidíme, lebo máme oči a uši otvorené, čo sa v Afganistane deje. Preto otvorene hovorím o zlyhaní, chybách pri taktike odchodu z Afganistanu a rovnako nijako nespochybňujem, že ciele operácie nie sú naplnené. Je však úbohé a tragické zároveň, ako sa niektorí naši politici okamžite vezú na súčasnom vývoji. Hovoria, akoby sme tam ani neboli s našimi tisíckami vojakov, ktorí tam nasadzovali život a traja z nich tam svoje životy aj nechali. Počúvame, akoby sa nás netýkal dôvod, prečo došlo k misii v Afganistane,“ reagoval šéf slovenskej diplomacie.

Korčok skonštatoval, že táto misia nemohla nebyť vzhľadom na to, čo spáchali teroristi al-Káidy s krytím Talibanu v roku 2001 a následnom terore v Londýne, Madride a ďalších miestach v Európe.

„Na tomto sa nič nemení ani dnes, 20 rokov po začiatku misie, keď si každý jej skončenie predstavoval úplne inak,“ dodal.

Radikálne hnutie Taliban neočakávane prevzalo v nedeľu (15. 8.) moc v Afganistane, čo mu uľahčilo aj stiahnutie amerických a ďalších zahraničných vojakov z krajiny. Náhle zmenená situácia však vyvolala paniku medzi Afgancami, ktorí sa masovo snažia ujsť z vlasti.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Výber z aktuálnych tém:

Afganistan - Kábul, Taliban sa ujal moci
34
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM