Technológie

EXTRÉMNA rýchlosť, ktorú si hneď zamilujete: Aké výhody prináša moderná 5G sieť?

Za posledných desať rokov sa výrazne zmenili naše internetové návyky. Dátová náročnosť stále rastie a prispôsobiť sa tomu musia aj siete.

Ilustračný obrázok k článku EXTRÉMNA rýchlosť, ktorú si hneď zamilujete: Aké výhody prináša moderná 5G sieť?
Zdroj: Unsplash.com/ James Yarema

Nástup moderných 5G sietí patrí dlhodobo medzi najdiskutovanejšie témy technologického sveta. Aké maximálne rýchlosti v 5G vieme dosiahnuť? Prečo vlastne potrebujeme sieť piatej generácie – nestačí nám 4G?

Na všetky tieto otázky v technologickom podcaste operátora 4ka s názvom Čaj o 4tej odpovedal Juraj Zachar, projektový manažér spoločnosti SWAN.

Tri hlavné výhody

„5G je piata generácia mobilných sietí. Prináša také tri základné benefity pre spoločnosť. Je to, ako každá generácia, výrazné zvýšenie prenosových rýchlostí. Druhý veľký benefit je zníženie latencie, čiže oneskorenia a tretí smer, ktorým sa vydali v štandardizačných organizáciách, je umožniť pripojenie desaťtisícov senzorov a mini zariadení do siete mobilného operátora,“ vymenúva výhody 5G sietí Juraj Zachar.

Aktuálne je v Európe nasadzovaná prvá fáza, ktorá prináša zvýšenie prenosových rýchlostí a do istej miery aj zníženie oneskorenia. V najbližších rokoch nás čaká druhá fáza, ktorá ešte zníži latenciu a prinesie možnosť bezdrôtového pripojenia desaťtisícov zariadení a senzorov (monitorovanie teploty, tlaku a pod.).

Prečítajte si tiež

Stiera všetky rozdiely

Vyvstáva otázka, či by nám na tieto účely nestačila doterajšia sieť štvrtej generácie. „4G sieť bola dizajnovaná na iný účel. Jej prvotnou myšlienkou bolo výrazne navýšiť dáta oproti 3G sieti,“ dodal Zachar s tým, že nástup 4G ovplyvnil hlavne nárast popularity streamovacích služieb. Dnes už je bežné, že ľudia na mobilných zariadeniach sledujú videá vo vysokom rozlíšení. Vo večerných hodinách už terajšia 4G sieť začína byť preťažená a nestíha zvládať obrovský dátový nápor.

Nové 5G siete majú ambíciu zmazať rozdiely v oneskorení (latencii) medzi drôtovou a bezdrôtovou technológiou.

Ľudia, ktorí budú využívať bezdrôtové pripojenie, si užijú online hry, streamovacie služby, videokonferencie a podobne bez otravného „sekania“. Zároveň 5G prinesie zdvojnásobenie maximálnej prenosovej rýchlosti súčasnej generácie sietí.

V aktuálnej energetickej kríze nemôžeme nespomenúť aj nižšiu energetickú náročnosť 5G sietí oproti staršej generácii. Podľa Zachara sa o to postarajú úspornejšie anténne systémy a umelá inteligencia.

Viac o výhodách spojených s 5G sieťami sa dozviete vo videu pod článkom. Podcast Čaj o 4tej si môžete vypočuť aj na platforme Spotify.

Ďalšie lákavé články

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM