Jakub Forgács Regióny Kultúra

Festival plný tradícií. O Zvolenskú fujaru zabojuje 11 folklórnych súborov

Milovníci folklóru sa majú na čo tešiť. Pod Pustým hradom si užijú kopu ľudovej muziky a tanca.

Ilustračný obrázok k článku Festival plný tradícií. O Zvolenskú fujaru zabojuje 11 folklórnych súborov
21
Galéria
Zdroj: TASR

O tradičné ocenenie – Zvolenskú fujaru, zabojujú v dňoch 4. – 6. júla 2017 vysokoškolské folklórne súbory na 23. ročníku Akademického Zvolena. Okrem siedmich domácich účastníkov sa divákom predstavia aj štyria zástupcovia zo zahraničia.

Festival sa zameriava na rozvoj tradičných kultúrnych hodnôt slovenského ľudu v oblasti zvykov, spevu, tanca a hudby a tiež na ich tvorivú konfrontáciu s ľudovou kultúrou iných krajín.

Zo Slovenska sa predstaví domáci folklórny súbor Poľana, ktorý pôsobí pri Technickej univerzite vo Zvolene od roku 1955. Z Banskej Bystrice sa na festivale zúčastní univerzitný folklórny súbor Mladosť, ktorý je reprezentačným telesom Univerzity Mateja Bela. Vystúpi tiež folklórne súbory Borievka, ktorý pôsobí pri Leteckej fakulte Technickej univerzity v Košiciach, Ekonóm z Ekonomickej univerzity v Bratislave a Stavbár zo Žilinskej univerzity. Z Nitry pricestujú súbory Ponitran z Univerzity Konštantína Filozofa a Zobor, pôsobiaci pri Slovenskej poľnohospodárskej univerzite.

Folklórne súbory, ktoré pôsobia pri slovenských univerzitách, patria medzi špičkové umelecké telesá. Návštevníci festivalu sa tento rok môžu tešiť aj na vystúpenia zahraničných vysokoškolských súborov zo Španielska, Cypru, Bosny a Hercegoviny a Srbska.

„Festival vysokoškolských folklórnych súborov Akademický Zvolen je akýmsi obrazom pevného zväzku univerzitných akademických tradícií s každodenným pracovným kolobehom slovenského ľudu a s tradíciami vzniknutými vo voľných a sviatočných chvíľach,“ uviedol rektor Technickej univerzity vo Zvolene Rudolf Kropil.

Foto: ilustračné

Jubilejné Folklórne slávnosti pod Poľanou v OBRAZOCH
21
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM