Monika Gécziová Regióny

Festival slobody v Bardejove s bohatým PROGRAMOM. Prinesie filmy aj koncerty

Už po tretíkrát sa aj v našom meste uskutoční festival, ktorý je iný ako ostatné. Počas dvoch dní pripomenie obdobie našej histórie, na ktoré by sa nemalo zabudnúť.

Ilustračný obrázok k článku Festival slobody v Bardejove s bohatým PROGRAMOM. Prinesie filmy aj koncerty
Zdroj: TASR

Festival slobody, ktorý každoročne organizuje Ústav pamäti národa, sa už tretíkrát dostane aj do Bardejova, kde si ho na starosť zobralo občianske združenie Kandelaber. „Jeho úlohou je neustále pripomínať obdobie neslobody a totalitných režimov na Slovensku a byť tak mementom pre budúce generácie,“ vysvetľujú bardejovskí organizátori tejto zaujímavej akcie s tým, že tento roku bude festival opäť pozostávať z programu pre stredné školy, prehliadky dokumentárnych i hraných filmov a moderovanej diskusie so vzácnymi hosťami. Prvýkrát je pripravené hudobné prekvapenie. Festival sa bude konať v dňoch 16. a 17. novembra v Bašte v Bardejove a vstupné počas oboch dní bude zdarma.

16. november (piatok)

Dopoludňajší blok pre školy

09:30 – Spýtaj sa vašich: 68 – film
Dokumentárny / Slovensko / 2018 / 26 min.
Projekcia krátkeho dokumentu Spýtaj sa vašich: 68, ktorý cez osobné svedectvá obyčajných ľudí predstavuje divákom silný emocionálny obraz 21. augusta 1968.
Po filme nasleduje diskusia s autorkami projektu Spýtaj sa vašich: 68.

Večerný blok pre verejnosť

18:00 – Junáci z prachu – film
Dokumentárny / Slovensko / 2010 / 26 min.
Dokumentárny film o perzekúciách členov slovenskej skautskej organizácie komunistickou mocou. Poukazuje na absurdný paradox, keď totalitný režim vyprodukoval z mládežníckej organizácie nepriateľa štátu a hrozbu pre budovanie socialistického zriadenia. Mnohí zo skautov boli za svoju angažovanosť v tomto hnutí prenasledovaní a niektorí aj väznení.

18:30 – Spýtaj sa vašich: 68 – film
Dokumentárny / Slovensko / 2018 / 26 min.
Projekcia krátkeho dokumentu Spýtaj sa vašich: 68, ktorý cez osobné svedectvá obyčajných ľudí predstavuje divákom silný emocionálny obraz 21. augusta 1968.
Po filme nasleduje diskusia s autorkami projektu Spýtaj sa vašich: 68.

20:00 – 23:00 – Sloboda nie je len slovo – koncert
Koncert dvoch československých kapiel, ktoré slobodne vystúpia v zatiaľ ešte slobodnej krajine, na slobodnom mieste:
Nšoči (CZ) – Kroměřížska kapela, ktorá v Bardejove hrala pred viac než dvadsiatimi rokmi, kedy sloboda u nás bola ešte v plienkach… Vo vtedajšej Topli, na poschodí, pamätný koncert začiatkom rokov deväťdesiatych. Stará dobrá česká alternativ gitarovka.
Posledné decembrové dni (SK) – Bardejovská garáž love song kapela, ktorá sa nedávno vrátila z českého tour a ktorá neustále slobodne hrá svoje „šoegejz“ pesničky…

17. november (sobota)

18:30 – Sviečková manifestácia – film
Dokumentárny / Slovensko / 2009 / 26 min.
Rekonštrukcia zásahu bezpečnostných zložiek proti pokojnému zhromaždeniu veriacich na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave v roku 1988 využíva záznam skrytej kamery Štátnej bezpečnosti. V nasnímanom materiáli sú identifikovaní konkrétni účastníci manifestácie ako i agenti tajnej polície. Rozhovory s hrdinami tejto historickej manifestácie nakrútené dvadsať rokov po udalosti konfrontujú prítomnosť s minulosťou.

19:00 – Prežili sme GULAG – film
Dokumentárny / Slovensko / 2009 / 45 min.
Sovietskymi tábormi GULAG prešli milióny ľudí, medzi nimi aj tisíce slovenských občanov. Filmový dokument konfrontuje skúsenosti posledných žijúcich väzňov zo Slovenska – ich osudy sleduje od zatknutia až po návrat, cez stretnutie so smrťou spoluväzňov, surovosťou podsvetia, ale aj obetavosťou zdravotníkov v podmienkach lágrov a nehostinnej prírody.

20:00 – Stratili sme Stalina – film
Komédia / Historický / VB, Fran., Belg. / 2017 / 106 min.
Film sa odohráva v roku 1953 a je satirickým pohľadom na smrť diktátora a následný zápas jeho spolustranníkov o moc. Uťahovať sa snaží aj zo všadeprítomného strachu a paranoje či z politických čistiek.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM