red . Politika

Fico po ROKOCH v diskusnej relácii Na telo: Buďte radi, že som tu!

Hlavnou témou bola S-300, ktorú Slovensko darovalo Ukrajine. Fico označil obrannú S-300 za „smrtiacu zbraň“.

Ilustračný obrázok k článku Fico po ROKOCH v diskusnej relácii Na telo: Buďte radi, že som tu!
Zdroj: Dnes24.sk

V diskusnej relácii Na telo televízie Markíza sa dnes po niekoľkých rokoch objavil bývalý premiér a líder strany Smer-SD Robert Fico. Ako pripomína DenníkN, v poslednom čase dával rozhovory prevažne dezinformačným médiám, kde mal priateľské prostredie.

Na otázku moderátora Michala Kovačiča, prečo prišiel práve teraz, odpovedal stroho: „Máme svoju stratégiu, buďte radi, že som tu.“

V štúdiu za jedným stolom s Ficom sedel aj predseda Národnej rady Slovenskej republiky za stranu Sme rodina Boris Kollár.

Darovaná S-300

Hlavnou témou bola S-300, ktorú Slovensko darovalo Ukrajine. Líder opozičného Smeru-SD Robert Fico je proti posielaniu zbraní na Ukrajinu. Tvrdí, že kto tak robí, si želá pokračovanie vojny a nezmyselne zaťahuje Slovensko do konfliktu.

Fico označil obrannú S-300 za „smrtiacu zbraň“. Na otázku moderátora, odkiaľ má informáciu, že slovenský S-300 je výkonnejší než západné patrioty, ako to povedal v piatok, odpovedať nevedel. Stanovisko ozbrojených síl, že Patriot má dvojnásobný dostrel a dokáže zasiahnuť viac cieľov, označil za propagandu.

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) v relácii reagoval, že Ukrajina v rámci Charty OSN môže požadovať aj takúto formu pomoci a nejde tým o vstupovanie SR do vojny. Kollár skonštatoval, že ide o obranný a nie útočný systém. Pre svoju zastaranosť by o dva roky tak či tak podľa jeho slov skončil v „šrote“.

Smer-SD podľa Fica odsudzuje ruskú agresiu na Ukrajine a považuje to za hrubé porušenie medzinárodného práva. „Mne je ľúto, čo sa deje na Ukrajine, ale s týmto Slovensko nič nemá. Pomáhajme Ukrajincom, ako sa dá, ale nie zbraňami,“ vyhlásil Fico s tým, že v tomto smere je mu sympatický postoj Maďarska.

Sme druhí na rade

Kollár upozornil, že len humanitárnou pomocou nedokáže Ukrajina vyhnať agresora zo svojho územia. „Ak teraz nepomôžeme, obráti sa to proti nám. Ukrajina bojuje aj za nás, lebo sme druhí na rade,“ povedal.

Fico upozornil, že Slovensko odovzdalo cudziemu štátu vo vojnovom konflikte špeciálny systém, ktorý SR vlastnila a dokázala ovládať. To, či je obranný alebo útočný, nehrá podľa neho rolu, keďže ide o smrtiacu zbraň. Systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorý poskytli Slovensku spojenci z NATO, podľa neho dokážu v SR ovládať momentálne len nemeckí, holandskí či americkí vojaci. „Nie je vo vlastníctve Slovenska a umiestnený je tu dočasne,“ povedal.

Kollár označil Patriot za nový a moderný systém. Avizuje, že by si ho v budúcnosti mohlo Slovensko za veľmi výhodných podmienok na splátky aj odkúpiť. Šéf parlamentu sa zároveň vyjadril i k možnosti okamžitého zastavenia dodávok plynu z Ruska. „Zničilo by to priemysel,“ vyhlásil.

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM