han Politika

Reakcia Fica na poskytnutie systému S-300 Ukrajine: Je to NEHORÁZNE, zapojíme sa do vojny!

Expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico považuje za nehorázne uvažovať o tom, že by Slovensko poskytlo Ukrajine systém S-300.

Ilustračný obrázok k článku Reakcia Fica na poskytnutie systému S-300 Ukrajine: Je to NEHORÁZNE, zapojíme sa do vojny!
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Hovorí o vzdaní sa jediného funkčného systému Slovenska na ochranu vzdušného priestoru. Vyhlásil to na stredajšej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR.

„Ak by došlo k tomu, že vláda pošle S-300 na Ukrajinu, aktívne sa zapájame do vojnového konfliktu,“ upozornil Fico. Zdôraznil potrebu zabezpečiť ochranu Slovenska a pripomenul, že S-300 je určený na ochranu významných administratívno-priemyselných centier a strategických objektov.

Sú proti vojne

Zopakoval, že Smer-SD nesúhlasí s vojnou na Ukrajine. „Ale uvedomme si, že každá jedná vojenská kolóna je automaticky vojnovým cieľom,“ podotkol. Ozrejmil, že ak by sme tam systém S-300 posielali, sprevádzali by ho zrejme slovenskí vojaci. Pýta sa na možné dôsledky prípadného zasiahnutia kolóny a zranenia našich vojakov.

Podľa Fica vláda hľadá spôsob, ako čo najrýchlejšie poslať tento systém na Ukrajinu. Uviedol to v súvislosti s vyjadrením ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) pred stredajším rokovaním vlády, že keď Rusko nebude porušovať medzinárodné právo a stiahne svoje agresívne jednotky z Ukrajiny, nebudeme ani uvažovať o presúvaní S-300 na Ukrajinu.

Podotkol, že systém v súčasnosti nie je možné udržiavať, pretože ho vie servisovať iba Rusko a Ukrajina.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM