Správy Politika

Fico o zastavení dodávok ropy a plynu: Vyžaduje si to súhlas celého Slovenska

Vo štvrtok (24. 3.) pravdepodobne skupina členských štátov EÚ opätovne predloží návrh, aby ako sankcie voči Ruskej federácii bolo použité opatrenie, že Slovensko nebude odoberať tieto energie.

Ilustračný obrázok k článku Fico o zastavení dodávok ropy a plynu: Vyžaduje si to súhlas celého Slovenska
Zdroj: TASR/AP

Ak sa odsekne ruský plyn a ropa, trpieť bude iba Európa. Na utorkovej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Podľa Fica je Slovensko odkázané na dovoz ruskej ropy.

Slovensko bez ruskej energie

Pokračoval, že vo štvrtok (24. 3.) pravdepodobne skupina členských štátov EÚ na samite EÚ opätovne predloží návrh, aby ako sankcie voči Ruskej federácii bolo použité opatrenie, že Slovensko nebude odoberať tieto energie. Podľa Fica si Slovensko tak zlikviduje vlastný energetický sektor.

V tejto súvislosti kritizoval premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), prezidentku SR Zuzanu Čaputovú či ministra zahraničných vecí SR Ivana Korčoka (nominant SaS).

Celospoločenský súhlas

Zastavenie ropy a plynu vyžaduje podľa Fica celospoločenský súhlas a ten na Slovensku neexistuje. „Nevieme, čo máme viac urobiť, ako dať záväzný mandát predsedovi vlády na rokovanie, ktoré bude vo štvrtok v Bruseli,“ vyhlásil Fico.

„Nezostáva nám nič iné, len ísť frontálne vo štvrtok ráno na zasadnutie výboru pre európske záležitosti,“ dodal. Tento výbor totiž pred každým samitom schvaľuje mandát pre predsedu vlády na neskoršie rokovanie na samite v Bruseli.

„Budeme žiadať prijatie záväzného stanoviska, aby predseda vlády Heger nemal voľné ruky, pokiaľ ide o hlásenie sa k tejto samovražednej ekonomickej sankcii,“ dodal Fico.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM