Aktualizované Politika

Fico sa pustil do prezidentky: Čaputovú obvinil, že naťahuje vymenovanie vlády

Prezidentka SR Zuzana Čaputová naťahuje vymenovanie novej vlády. Tvrdí to predseda Smeru-SD Robert Fico.

Ilustračný obrázok k článku Fico sa pustil do prezidentky: Čaputovú obvinil, že naťahuje vymenovanie vlády
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Blokovať ju má vyjadreniami o odbornosti ministrov. Fico za tým vidí pomoc obvineným vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), tzv. čurillovcom.

Pýta sa, čo má prezidentke priniesť.

„Ak nemá byť niekto z kandidátov členom vlády, tak nemohol byť ani zvolený sa poslanca Národnej rady SR. Veď poslanec parlamentu je vyššie, ako je člen vlády. Tak, ak je dobrý na poslanca, musí byť dobrý aj za člena vlády,“ poznamenal líder Smeru-SD.

Spoločný postup

Budúca koalícia je podľa Fica aktuálne v štádiu pripomienkovania koaličnej zmluvy. „Neobmedzuje nás nijakými údajmi, pre ktoré by sme to nemohli podpísať. Predpokladám, že sa dohodneme s koaličnými partnermi na spoločnom postupe v najbližších hodinách a dňoch,“ priblížil Fico. Doplnil, že po podpise koaličnej zmluvy pôjde za prezidentkou aj s menami ministrov. Zopakoval, že nie všetko, čo sa zverejnilo v médiách, sedí. Má záujem postaviť vládu čo najskôr.

Vážne obvinenia

Fico zároveň na tlačovej konferencii poukazoval na čurillovcov, ktorí sa podľa neho snažia zlikvidovať dôkazy. Hlava štátu ich spolu s premiérom Ľudovítom Ódorom chránia, tvrdí Fico. V tejto súvislosti poukázal na list a pustil nahrávky, ktoré majú dokazovať praktiky na Úrade inšpekčnej služby.

Predseda Smeru-SD tvrdí, že niektorí novinári sú zaťahovaní do spolupráce s čurillovcami. „Vedenie NAKA tri a pol roka obchodovalo informácie zo spisov s vybranými novinármi,“ povedal poslanec Robert Kaliňák (Smer-SD). Označil to za korupciu, ktorá je vo veľkom rozsahu, je niekoľkonásobná a robená organizovaným spôsobom. „Došlo k prepojeniu policajnej mafie s mediálnou obcou,“ skonštatoval Kaliňák. Poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD) si myslí, že by do toho mala vstúpiť prokuratúra a mala by dať podnet na prešetrenie týchto únikov.

Fico reagoval aj na rozsudok v kauze daňového podvodu bývalého prezidenta Andreja Kisku. Považuje to za „strašnú hanbu“. Kaliňák skritizoval mimoriadne zníženie Kiskovho trestu o 2,5 násobok.

Mená ministrov zatiaľ nedoručil

Predseda Smeru-SD Robert Fico zatiaľ nedoručil prezidentke Zuzane Čaputovej návrh mien ministrov, ktorí majú sedieť v novej vláde. Keď bude mať prezidentka zoznam nominantov k dispozícii, má právo a aj povinnosť sa s menami oboznámiť. Pokiaľ tam nebudú vážne prekážky, vládu vymenuje. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Reagoval tak na Ficove vyjadrenia o tom, že Čaputová vymenovanie novej vlády naťahuje.

„Nevyhnutnou podmienkou vymenovania vlády je doručenie mien nominantov, ktorí majú byť jej členmi. Robert Fico prezidentke doteraz žiadny takýto návrh nedoručil, takže prezidentka ani nemá čo odkladať,“ povedal Strižinec.

Pri kreovaní novej vlády prezidentka koná striktne v súlade s ústavou. „Jej postup bol doteraz vecný a profesionálny. Na rozdiel od Roberta Fica, ktorý opäť prešiel do útoku,“ podotkol Strižinec.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: SMER-SD
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM