Zo Slovenska

Figeľ očakáva, že ESĽP označí ZÁKAZ bohoslužieb počas pandémie za NEPRIMERANÝ

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) by mal v prípade sťažnosti proti plošnému zákazu verejných bohoslužieb počas pandémie COVID-19 vydať rozhodnutie.

Ilustračný obrázok k článku Figeľ očakáva, že ESĽP označí ZÁKAZ bohoslužieb počas pandémie za NEPRIMERANÝ
Zdroj: TASR/Martin Palkovič

Na utorkovej tlačovej*konfe­rencii to oznámil predkladateľ sťažnosti, bývalý eurokomisár a podpredseda Národnej rady SR Ján Figeľ. „Očakávam rozhodnutie, podľa ktorého vlády nemôžu uplatňovať plošné a neprimerané obmedzenia voči náboženskej slobode z dôvodu ochrany verejného zdravia,“ uviedol.

Figeľ podal sťažnosť na ESĽP v roku 2021. Argumentoval tým, že rozhodnutie zakázať verejné bohoslužby ako súčasť reštrikčných opatrení bolo chybné a neprimerané voči náboženskej slobode. „Preto som sa oficiálne obrátil na vládu, Generálnu prokuratúru i na ESĽP,“ upozornil Figeľ.

Stotožnenie sa súdu s jeho argumentáciou môže byť podľa Figeľa významným víťazstvom pre náboženskú slobodu. „Bude záväzné pre SR, ale zároveň to bude precedens pre 46 krajín kontinentu, 676 miliónov ľudí,“ uviedol v očakávaní verdiktu.

Právny zástupca Martin Timcsák potvrdil, že v prípade rozhodnutia pôjde o prvý a dôležitý celoeurópsky rozsudok týkajúci sa rešpektovania náboženskej slobody v čase pandémie.

„Sťažovateľ nepožaduje žiadne odškodnenie, ale ide mu o potvrdenie a obhajobu základného práva pre budúcnosť,“ upozornil.

Foto: archív, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM