Zo zahraničia

Filmový a divadelný svet sa ponoril do smútku: ZOMRELA obľúbená česká režisérka!

Česká režisérka dvadsať rokov bojovala s rakovinou. Jej stav sa však posledné týždne rýchlo zhoršoval.

Ilustračný obrázok k článku Filmový a divadelný svet sa ponoril do smútku: ZOMRELA obľúbená česká režisérka!
Zdroj: www.pixabay.com

Vo veku 71 rokov zomrela divadelná a televízna režisérka Kristina Taberyová. V piatok o tom prostredníctvom sociálnej siete Twitter informovala humanitárna organizácia Člověk v tísni. Ako informoval portál idnes.cz, Taberyová pomáhala na začiatku 90. rokov organizáciu založiť.

Dostane vyznamenanie?

Kristina Taberyová bola dlhoročnou členkou správnej rady organizácie Člověk v tísni. „Kristina nám bola stále na blízku, vždy ochotná pomôcť, ale aj kritická, bola dlhoročnou členkou našej Správnej rady. Ešte v decembri, pred mesiacom, sa online zúčastnila jeho zasadnutia,“ povedal na Facebooku riaditeľ humanitárnej organizácie Šimon Pánek.

Predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu (PSP) ČR oznámila, že chce zosnulú režisérku navrhnúť na štátne vyznamenanie.

Prečítajte si tiež

Dlhoročné problémy

Syn režisérky na Facebooku napísal: „Dvadsať rokov bojovala s rakovinou, jednoducho sa so svojou zarputilosťou rozhodla, že sa pustí do liečby. Choroba sa vracala, zase bojovala.“

Ako pripomenul portál idnes.cz, Taberyovej stav sa posledné týždne rýchlo zhoršoval.

Režisérka, scenáristka a dramaturgička Kristina Taberyová sa narodila 24. júla 1951. Pochádzala z umeleckej rodiny. „Bola dcérou herca Zdeňka Štěpánka. Jej súrodencami boli herci Martin, Petr a Jana Štěpánkovi,“ píše portál.

Po absolvovaní Divadelnej fakulty Akadémie múzických umení v roku 1976 nastúpila do Jihočeského divadla v Českých Budejoviciach. Neskôr prešla do plzenského Divadla J. K. Tyla. Ako režisérka neskôr pôsobila v Českej televízii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM