red . Zo Slovenska

Firmy chcú kontrolovať COVID pasy v práci: Za testy by si mali zamestnanci platiť sami

Zamestnávatelia navrhujú zásadnú zmenu pravidiel. Chcú mať prehľad o očkovaní svojich pracovníkov.

Ilustračný obrázok k článku Firmy chcú kontrolovať COVID pasy v práci: Za testy by si mali zamestnanci platiť sami
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Medzi návrhmi konzília odborníkov na záchranu ľudských životov a zachovanie funkčného zdravotného systému, bolo aj zaviesť COVID pasy (OTP) na vstup do zamestnania od červeného okresu.

COVID pasy a testovanie

Niektoré firmy návrh podporili. Firmy združené v Business Leaders Forum (BLF) navrhli, aby mali zamestnávatelia podľa aktuálnych opatrení v rámci COVID automatu právo regulovať vstup na pracovisko v rámci režimu OTP a pri nepredložení daných potvrdení to považovať za prekážku na strane zamestnanca. Súčasťou riešenia by malo byť zabezpečenie financovania v súvislosti s testovaním zo strany štátu.

Tieto opatrenia by mohli, podľa názoru zamestnávateľov, pomôcť pri znížení šírenia nového koronavírusu vo firmách pôsobiacich na Slovensku.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) ale počas včerajšieho (9. 11.) krátkeho tlačového brífingu uviedol, že vláda chce zmeniť legislatívu tak, aby firmy mohli zistiť, či je ich zamestnanec očkovaný, testovaný alebo po prekonaní ochorenia COVID-19, avšak testovanie si majú zabezpečiť sami.

„A ak nie je ani jedno z toho (očkovaný, testovaný alebo po prekonaní ochorenia COVID-19, pozn. red.), tak v takom prípade sa môže rozhodnúť, že týchto zamestnancov bude testovať, v takom prípade im je povinný toto testovanie dvakrát do týždňa zabezpečiť,“ povedal premiér.

O návrhoch bude rokovať na svojom najbližšom zasadnutí vláda.

Aktuálne témy

Návrhy zamestnávateľov

Zamestnávatelia združení v Asociácii priemyselných zväzov a dopravy (APZD) si uvedomujú závažnosť súčasnej pandemickej situácie a na jej zlepšenie navrhli niekoľko opatrení.

Tie sa týkajú uvoľnenia režimu pre zaočkovaných, rozšírenie právomoci zamestnávateľom pri kontrole COVID pasov a testovanie zamestnancov na ich náklady. Všetky tieto opatrenia by mali byť zavedené už od bordovej fázy okresu, informovala v utorok APZD.

„Členovia Asociácie priemyselných zväzov a dopravy počas celého obdobia pandémie vykonávali kroky nad rámec svojich zákonných povinností – na svojich pracoviskách zavádzali prísnejšie opatrenia, realizovali testovanie a očkovanie zamestnancov. Všetko s cieľom ochrániť zdravie svojich zamestnancov,“ uviedla APZD.

Kto by mal platiť za testy?

Na zlepšenie pandemickej situácie je podľa asociácie treba dôsledne dodržiavať princíp „vakcína je sloboda“, čo by v praxi znamenalo plné uvoľnenie všetkých činností pre očkovaných ľudí. „Sme názoru, že môže významne prispieť k motivácii podstúpiť očkovanie u osôb, ktoré tak doteraz neurobili,“ uviedla APZD.

Zvýšenie motivácie podstúpiť očkovanie u zvyšnej časti populácie je podľa asociácie možné aj testovaním zamestnancov na ich náklady.

V prípade, že by testovanie malo byť hradené firmami, sa podľa APZD tento efekt nedosiahne. Dôležitý je pre zamestnávateľov aj prehľad o očkovaní či prekonaní ochorenia COVID-19 u svojich pracovníkov. Iba ak budú mať možnosť, nie povinnosť, kontrolovať COVID pasy získajú zamestnávatelia podľa asociácie možnosť účinne zavádzať protipandemické opatrenia, ak by to aktuálny vývoj chorobnosti na ich pracovisku vyžadoval.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM