Monika Hanigovská Lifestyle

FOTKA ako symbol našej doby? Za plotom chráneného územia s kvetom v ruke

Fotka ako symbol našej nedisciplinovanosti a neúcty k prírode? Má rozdúchavať problém, ktorý sa odohráva v chránenej oblasti.

Ilustračný obrázok k článku FOTKA ako symbol našej doby? Za plotom chráneného územia s kvetom v ruke
Zdroj: Facebook.com/Lula Sandberg (Lubomira Petrova)

Slováci v týchto dňoch čoraz viac navštevujú prírodu. Niektorí v rámci „korona možností“ nevynechávajú ani obľúbenú oblasť Sandbergu na Devínskej Kobyle v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves.

Národná prírodná rezervácia je známa pre svoju paleontologickú lokalitu, no pre svoju bohatú flóru a faunu sa dostala i do hľadáčika obdivovateľov mnohých prírodných krás.

V týchto dňoch na sociálnej sieti koluje fotka z tejto oblasti, ktorá stihla, za pomerne krátku dobu, vyvolať množstvo vášnivých reakcií.

Zachytáva dievča, ktoré stojí za zákazovými tabuľkami v pásme 4. stupňa ochrany. Neznáma v jednej ruke drží mobil a v druhej fialový kvet, pravdepodobne kosatec.

Za fotkou je viac

Takýto okamih zdieľala na Facebooku Lula Sandberg (Lubomira Petrova), ktorá chcela poukázať na problém, ktorého bola niekoľkokrát svedkom. Zároveň však zdôrazňuje, že uverejnená fotka, nemá byť akýmsi hejtom na neznámu turistku.

„Minule jeden mladý párik prišiel autom a odparkoval to priamo pod pieskovcom! (Sandberg – poz. red.) Hore za závorou! Myslela som, že sa mi sníva. Presne toto všetko, mi symbolizuje, tá fotka s kosatcom,“ povedala pre Dnes24. Zistili sme, že nie je autorkou fotky, no autora podľa vlastných slov dobre pozná. Ten si však neželá uverejniť svoje meno.

Stratil sa rešpekt k prírode

„Ľudia sú všeobecne veľmi egoistickí. Potrebujú si stále vyhrabkávať kladivkami mušle, liezť na ten zvyšok pieskovca, ako by im nestačilo byť pri ňom. Ja to nechápem! Prečo tam musia liezť a dokonca sa tam šmýkať – a hlavne nerešpektovať tie všadeprítomné tabule,“ vraví Lula Sandberg, ktorá býva neďaleko a má aj takýto obraz pred očami.

Lula pripomína, že nie je puritán a dokáže prižmúriť oči nad tým, ak niekto vystúpi z turistického chodníka, a to „napriek tomu, že je tam zákaz pre IV. stupeň ochrany,“ no niektorí ľudia ju stále nedokážu vyviesť z údivu.

Prečítajte si aj

Toto nevymyslíš!! Hrabe Vam to pekne celej mládeži dnes z tych mobilov!!! Som za návrat do analogu! Tuto skvelú...

Posted by Lula Sandberg on Sunday, April 4, 2021
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM