Monika Hanigovská Regióny Kultúra

FOTO: Je to iba malá dedinka. Jej poklady by ste však mali spoznať všetci

Bude vás to stáť možno celý deň, ale tento výlet určite stojí za to. Ak máte radi návraty do minulosti, neváhajte a vyrazte hneď.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Je to iba malá dedinka. Jej poklady by ste však mali spoznať všetci
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: trnava.dnes24.sk

Iba pol hodinu od Trnavy sa nachádza obec Dechtice. Na to ako je obec malá, môže návštevníkom veľa ponúknuť.

Prekrásne fresky

Kostol Všetkých svätých bol postavený v roku 1172. Je na miernej vyvýšenine, ukrytý pred pohľadmi ľudí. Sú v ňom unikátne fresky, ktoré objavili až pri jeho renovácií v roku 1932.

Obdivovať môžete aj zachovaný obraz s dvomi apoštolmi i zvyšok kompozície Eucharistickej večere. Zaujímavé dielo sa nachádza aj pod oknom. Má štyri výjavy. Krst, Bičovanie, Krížová cesta a Ukrižovanie. Všetky výjavy sú spojené hviezdnym pozadím.

Kostol nie je bežne dostupný. Otvárajú ho len na požiadanie. Obec však hľadá možnosti, ako tento stav zmeniť k lepšiemu.

Prečítajte si aj: Skanzen bez bariér: Je prístupný aj pre nevidiacich a nepočujúcich

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Florijánko alebo Frolijánko?

Na dechtickom námestí neobíďte premeň pitnej vody. Nazýva sa po sv. Florijánovi. Jeho socha stojí na námestí od roku 1873. Dechtičania prezývajú prameň Florijánko, či Frolijánko, ale aj artézska studňa. Vznikol zhavarovaným vrtom z geologického prieskumu.

Na prameň nedajú domáci dopustiť. Najviac ľudí sa pri ňom stretne každú nedeľu po prvom piatku v mesiaci. Vtedy si nádoby plnia pútnici, ktorí smerujú na neďaleký kopec Chrast.

Do katastra Dechtíc patrí aj kláštor. Aby sa k nemu výletník dostal, musí absolvovať malú túru, pretože zelená náruč lesa dôkladne chráni kláštor aj samotný kostol sv. Kataríny Alexandrijskej.

Mohlo by vás zaujímať: Jeseň už preberie vládu nad počasím. Prečo sa končí babie, a nie dedove leto?

Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Lesná železnica

V krásnom prostredí lesa a Kláštora Svätej Katarínky sa rozprestiera originálna hájovňa z dôb grófa Pálffyho a tiež spomínaná lesná železnica, ktorú postavili v rokoch 1898 až 1901. Trať merala až 70 km a spájala chemické továrne na Dobrej Vode a Horných Orešanoch a pokračovala aj cez Smolenice.

Mohla sa pochváliť šiestimi parnými a piatimi dieselovými lokomotívami, disponovala 140 nákladnými vozňami a mala aj osobné vozne. Železnica zanikla v druhej polovice 20.storočia, ale opäť chytá druhý dych vďaka dobrovoľníkom zo Združenia na záchranu lesných železníc Slovenska. A ak máte chuť, príďte sa previezť aj vy.

Písali sme aj: Flinstonovci z doby kamennej oslavujú: Fredove yabadabadoo poznáme 56 rokov!

OBRAZOM: Dedinka neďaleko Trnavy? Sledujte, čím sa môže pochváliť!
20
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: trnava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM