ELA Rôzne

FOTO: Na českých horách NASNEŽILO. Kedy a kde začne snežiť aj u nás? Bude aj POĽADOVICA

V strednej Európe sa začína objavovať sneženie a prvý sneh dnes dorazil aj na české hory. V priebehu nočných hodín treba počítať so snežením aj u nás.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na českých horách NASNEŽILO. Kedy a kde začne snežiť aj u nás? Bude aj POĽADOVICA
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Meteorológovia zaznamenali výrazné ochladenie. V nedeľu popoludní bolo na Slovensku šesť až 14 stupňov Celzia, čo je o desať až 15 stupňov chladnejšie, ako bolo v sobotu (14. 10.). Slovenský meteorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálne sieti.

„Po prechode studeného frontu v nočných a ranných hodinách sa do našej oblasti dostala podstatne chladnejšia vzduchová hmota,“ spresnili meteorológovia. Podotkli, že v Tatranskej Javorine bolo o 16 stupňov Celzia menej a na Skalnatom plese takmer o 17 stupňov.

Prvé sneženie v Česku

Už pred týždňom pozorovali prvé sneženie na českej Snežke. Dnes však zaznamenali na českých horách prvú snehovú pokrývku.

V chladnom vzduchu, ktorý do našej oblasti prúdi sa tvoria zrážky. Môže za to brázda nižšieho tlaku vzduchu, ktorá v nočných hodinách ovplyvní aj počasie u nás, informuje iMeteo.sk.

Hranica sneženia sa v Česku, či v Rakúsku v priebehu dnešného popoludnia dostala dokonca pod nadmorskú výšku 1000 m n.m.

V noci nasneží aj u nás

Počas nočných hodín sa očakávajú teploty, ktoré sa budú pohybovať od +5 do –2 °C. Mrznúť bude predovšetkým na severe a práve tu hrozia najväčšie komplikácie. V prízemnej vrstve, teda nad povrchom ciest môže byť dokonca aj chladnejšie.

Do takéhoto chladného vzduchu v noci dorazia zrážky. Malo by sa tak začať diať po 22:00. Zrážky zasiahnu v noci predovšetkým Kysuce, Oravu, Liptov a Spiš, teda naše najchladnejšie regióny.

„V noci sa očakáva, že hranica sneženia poklesne na našom území na severe aj pod 700 m n.m. Na severe Slovenska sa tak najmä vo vyšších polohách môže na cestách objaviť poprašok snehu,“ dodáva iMeteo.

V regiónoch, kde snežiť nebude hrozia v noci aj kvapalné zrážky. Tie na podchladenom zemskom povrchu môžu namŕzať a vytvárať sa môže nebezpečná poľadovica.

Nasledujúca noc nám tak pripomenie, že minimálne na severe je už najvyšší čas na prezutie zimných pneumatík. Ráno totiž bude na cestách šmykľavo.

Prečítajte si aj:

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM