ELA Zo Slovenska

FOTO: Slovensko "zasypal" piesok zo Sahary: Pripravte sa na ďalšiu silnejšiu vlnu!

Na Slovensko počas stredy (13. 5.) a v noci na štvrtok spolu s dažďom opäť dorazil aj prach zo Sahary.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Slovensko "zasypal" piesok zo Sahary: Pripravte sa na ďalšiu silnejšiu vlnu!
41
Galéria

Dnes ráno hromžili najmä vodiči. Na hladkých povrchoch, napríklad karosériách a sklách áut zanechal saharský piesok výraznú stopu. Meteorológ Peter Hrabčák zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) pre TASR potvrdil, že ide zatiaľ o najmarkantnejšie množstvo saharského prachu v tomto roku.

Saharský prach pritom dorazí na územie Slovenska každoročne počas desiatok dní. „Vo väčšine prípadov však ide o veľmi malé množstvo, ktoré si bežný človek nevšimne, v noci na štvrtok však išlo o výrazne väčšie množstvo,“ informoval Hrabčák.

Silnejšia vlna

Bola to zároveň opakovaná vlna v prebiehajúcom týždni. „Už v pondelok bolo možné pozorovať túto zaujímavosť v Košiciach, ďalšia vlna príde v noci na piatok (15. 5.), pričom najväčšie množstvo saharského prachu by malo padnúť na južné územie Slovenska,“ uviedol.

Hrabčák pripomenul, že k prenosu saharského piesku do oblastí Európy prichádza vtedy, ak sa vplyvom prúdenia chladnejšieho vzduchu z Atlantiku nad západnou Afrikou vytvorí brázda nízkeho tlaku vzduchu a po jej prednej strane prúdi saharský prach smerom na sever.

Na Slovensko sa však dostávajú podobným spôsobom aj prachové častice z iných vzdialených oblastí. „Na konci marca k nám dorazil aj prach z oblasti Kaspického mora,“ priblížil Hrabčák.

Bahnitý dážď v Maďarsku

Saharský piesok sa v Maďarsku zmiešal so zrážkami. „Včera neskoro popoludní sa saharský piesok zmiešal s miernymi zrážkami nad Maďarskom a prejavilo sa to tak, že padal bahnitý dážď,“ informuje iMeteo.sk.

Koncentrácia prachových častíc presahuje aj 3000 mgr/m2, čo sú vysoké hodnoty. Autá však hneď zajtra umývať nemusíte. Ďalšia vlna saharského piesku dorazí vo štvrtok a v piatok.

Pozrite si v galérii, aké stopy po sebe zanechal saharský piesok.

Piesok zo Sahary
41
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM