ELA Rôzne

"Tešte" sa na špinavé okná a autá! Už čoskoro k nám dorazí saharský prach

Saharský piesok nám po dlhšom čase opäť nedá pokoj. Pripravte sa na umývanie áut, okien a zaprášených balkónov.

Ilustračný obrázok k článku "Tešte" sa na špinavé okná a autá! Už čoskoro k nám dorazí saharský prach
4
Galéria
Foto: Rastislav Búgel

Pamätáte sa na rok 2018? Vtedy sme v krátkych odstupoch čelili viacerým vlnám saharského piesku. Vodiči nestíhali umývať autá, ľudia okná, balkóny či terasy.

Poveternostné podmienky v oblasti Stredomoria spôsobia, že v závere týždňa sa nad územie strednej Európy dostanú prachové častice zo Sahary. Najvyššia koncentrácia sa očakáva v piatok.

V závere pracovného týždňa sa v oblasti juhozápadnej Európy prehĺbi rozsliahla tlaková níž. „Po jej prednej strane bude do nielen strednej, no takisto aj juhovýchodnej Európy prúdiť veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch,“ informuje portál iMeteo.sk.

Okrem vysokých teplôt, ktoré sa očakávajú najmä na Balkánskom polostrove, očakávame do Európy aj prílev saharského prachu. Meteorológ Peter Hrabčák zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) pre TASR vysvetlil, že nejde o ojedinelý jav.

Naopak, k preneseniu saharského prachu do našej oblasti prichádza nezriedka. „Stačí k tomu vhodná poveternostná situácia, v ktorej sa skombinujú piesková búrka na Sahare a silné juhozápadné prúdenie, ktoré piesok z púšte donesie až k nám,“ ozrejmil.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM