Zo zahraničia

FOTO Taliansko a Chorvátsko zaplavila voda: Hlásia OBETE, škody počítajú v MILIARDÁCH

Obľúbené dovolenkové krajiny Slovákov sa namiesto príprav na letnú sezónu musia potrápiť s extrémnymi následkami počasia.

Ilustračný obrázok k článku FOTO Taliansko a Chorvátsko zaplavila voda: Hlásia OBETE, škody počítajú v MILIARDÁCH
14
Galéria
Zdroj: Digitalni Tisak , Facebook.com/Neurje.si

V Taliansku dnes hasiči našli telá dvoch farmárov, manželov, ktorých našli v ich zatopenom dome v Russi v oblasti Ravenna. Počet obetí povodní sa týmto nálezom zvyšuje na 14, pričom rodinní príslušníci naďalej hlásia viacero nezvestných z kritickým oblastí.

Slovenské veľvyslanectvo v Ríme dokonca varuje, že niektoré cesty v Taliansku sú stále uzatvorené, nefunguje verejná doprava a v niektorých častiach nie je ani elektrina či telefonické spojenie. Našim občanom preto radí zvážiť cestu do tejto oblasti.

Tisíce ľudí museli evakuovať

Záchranári v Taliansku sa vo štvrtok snažili dostať do miest a dedín na severe krajiny, ktoré sú po silných dažďoch, záplavách a zosuvoch pôdy odrezané od okolitého sveta. Bez elektriny je stále asi 27-tisíc ľudí. Z niektorých oblastí hlásia problémy s pripojením k mobilným sieťam, informovala agentúra AP.

Dažde, ktoré spôsobili vyliatie dvoch desiatok riek a ich prítokov z korýt, si vyžiadali najmenej deväť obetí na životoch. Niekoľko osôb je stále nezvestných, uviedol predseda samosprávy najviac postihnutého regiónu Emilia-Romagna Stefano Bonaccini.

Niektorí z viac ako 10-tisíc evakuovaných ľudí sa už mohli vrátiť do svojich domovov, aj keď úrady v meste Ravenna vydali vo štvrtok skoro ráno okamžitý príkaz na evakuáciu ďalších troch dedín ohrozených povodňami.

Podľa primátora Ravenny Micheleho De Pascale by navrátilci do približne pol tucta obcí mali byť naďalej „maximálne ostražití“.

Objasnil, že riziko predstavujú trhliny v riečnych hrádzach, ktoré sa však podľa jeho slov dôsledne monitorujú. Vo štvrtok spadlo na severe Taliansko menej zrážok. V piatok sa očakáva len slabý dážď. Úrady však uviedli, že výstraha vysokého stupňa pre rieky zostáva v platnosti.

Aj Chorvátsko

Taliansko momentálne nie je jediným štátom v oblasti Jadranského mora, ktorý sa musí vyrovnávať s dôsledkami prívalových dažďov, keďže podobné výčiny počasia sužujú aj časti Slovinska a Chorvátska.

Husté lejaky a zosuvy pôdy poškodili niektoré miestne cesty v severozápadnom Chorvátsku. V meste Donja Stubica, asi 40 kilometrov severne od Záhrebu, voda poškodila most pre peších. V severozápadnej a centrálnej časti krajiny nastali aj výpadky elektriny.

V mestách Obrovac a Gračac v severnej Dalmácii zápasia s následkami záplav, pričom podzemná voda v utorok večer zatopila niektoré nehnuteľnosti v obci Kistanje.

Už v pondelok nasadili do postihnutých oblastí záchranné tímy a stovky vojakov, pretože voda zaplavila domy, cesty i verejné budovy. Obyvateľov v zaplavených domoch zásobovali jedlom a pitnou vodou. Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič vyhlásil, že vláda poskytne obyvateľom všetky nevyhnutné zdroje i pomoc.

Záplavy v Taliansku, Chorvátsku a Slovinsku
14
Galéria
Zdroj: Facebook.com/Neurje.si , Digitalni Tisak

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM