Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

GIGANTICKÝ účet u zubára?! Otec dievčatka neveril vlastným očiam, klinika reaguje

Internetom sa šíri fotka pokladničného dokladu známej zubnej kliniky. Vidieť na ňom dlhý zoznam položiek a sumu 1625 eur. Doklad zverejnil nespokojný otec, účet má byť za starostlivosť o jeho päťročnú dcéru. Je suma oprávnená?

Ilustračný obrázok k článku GIGANTICKÝ účet u zubára?! Otec dievčatka neveril vlastným očiam, klinika reaguje
Zdroj: pixabay.com

Privysoký účet?

Ako v statuse opisuje nespokojný rodič malej pacientky, takúto sumu považuje za privysokú a nepáčil sa mu ani prístup personálu.

„Röntgen a konzultáciu sme si, samozrejme, zaplatili mimo tohto účtu, ale nikdy sme ho (röntgenový snímok) nedostali do rúk… Aby sme mohli teoreticky konzultovať zákrok, nutnosť a, samozrejme, cenu s nejakým iným doktorom/zubá­rom/špecialis­tom,“ napísal na Facebook roztrpčený otec pacientky.

„Len tak ďalej… Raz sa Vám to vráti…“ odkázal na záver zdravotníkom zo zariadenia. Reč je o zubnej klinike Dr. Martin, ktorá má na Slovensku niekoľko pobočiek.

Keďže ide naozaj o vysokú sumu a pacientkou je malé dieťa, zaujímalo nás, o aké úkony išlo a či je výsledná suma adekvátna.

Kliniku sme oslovili, o kritickej recenzii sa vraj dozvedela až od nás. Pre kliniku je to údajne prvá takáto situácia. Ošetrili už 9-tisíc detských pacientov a s nespokojnosťou sa doposiaľ nestretli.

Suma na bločku

Klinika nám potvrdila, že pacientka prišla ešte v decembri minulého roka na odporúčanie stomatológa s tým, že je potrebné riešiť zdravotný stav v ústnej dutine čím skôr a teda najlepšie v celkovej anestéze.

Na vstupnej prehliadke stav konzultovala pedostomatologička a následne prišlo na otázku ceny.

„V rámci toho sme zákonným zástupcom vysvetlili možnosti postupov a oznámili predpokladanú cenu zákroku vo výške okolo 1600 eur. Je v záujme každého stomatológa, aby sumu za ošetrenie konzultoval s pacientom, resp. zákonným zástupcom vopred, aby sa tak predišlo nedorozumeniam pri úhrade nákladov spojených s ošetrením. Obzvlášť, ak ide o poškodenie väčšiny chrupu,“ vysvetľuje pre Dnes24.sk vedenie kliniky.

Rodič bol údajne oboznámený aj s možnosťou postupnej sanácie zubov, chrup pacientky bol ale v takom zlom stave, že táto možnosť podľa zdravotníkov vhodná nebola. Voľba je však vždy na rodičoch. Tí sa nerozhodli hneď, začiatkom januára však na kliniku volali s tým, že si vybrali ošetrenie v celkovej anestéze.

„V tomto prípade ich recepcia informovala, že na to, aby mali termín zákroku pevne rezervovaný, je potrebné uhradiť zálohu vo výške 250 eur. Túto prišli osobne uhradiť 5.1.2023, čo zároveň považujeme za súhlas s navrhovaným postupom ošetrujúceho stomatológa aj s celkovou cenou za zákrok,“ tvrdí klinika s tým, že cenník má zverejnený aj na svojom webe.

Röntgenové snímky

Vedenie kliniky sa bráni tvrdeniu o röntgenových snímkach, ktoré rodič nedostal. Potvrdili, že hneď na prvom vyšetrení boli vyhotovené štyri snímky.

„Tieto automaticky pacientom nezasielame, posielajú sa však obratom na vyžiadanie. Predmetné snímky napokon boli zaslané emailom na žiadosť zákonného zástupcu 5.1. 2023,“ reaguje klinika.

Ošetrenie dievčatka podľa zdravotníkov z Dr. Martin prebehlo bez komplikácií a vzhľadom na rozsah poškodenia chrupu považujú zákrok za úspech.

„Náš tím poskytol dieťatku kvalitnú zdravotnú starostlivosť a konal najlepšie ako vedel a za samotným lekárskym ošetrením si stojíme. No opäť chceme vyjadriť ľútosť s nespokojnosťou pacienta, resp. rodičov, je to pre nás nová situácia,“ uzavrela klinika.

Nespokojného otecka malej pacientky sme s otázkami k jeho sťažnosti kontaktovali aj my, na našu správu do uzávierky nereagoval.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM