Barbara Dallosová Magazín Cestovanie

V známej destinácii sa objavili NEBEZPEČNÉ fialové medúzy: Slováci, TU si dajte pozor!

Po strete s fialovou medúzou sa môžu objaviť aj závažné symptómy ako sťažené dýchanie, zmätenosť či problémy so srdcom.

Ilustračný obrázok k článku V známej destinácii sa objavili NEBEZPEČNÉ fialové medúzy: Slováci, TU si dajte pozor!
Zdroj: pixabay.com

Odborníci v Grécku pozorne sledujú šírenie obzvlášť nežiadúceho druhu medúz vo viacerých častiach Egejského a Iónskeho mora a varujú, že rastúca teplota mora a nadmerný rybolov tento jav ešte zhoršujú. Informovalo o tom Slovenské veľvyslanectvo v Grécku na sociálnej sieti.

Kde sa vyskytuje?

Konkrétne ide o druh Pelagia noctiluca, čo je latinský názov pre fialovú medúzu.

„Fialová medúza je v období dospievania oranžovo-hnedá a v dospelosti získava nápadnú fialovú alebo ružovú farbu. Je pomerne malá, s priemerom zvona od 3 do 12 cm, má ale dlhé chápadlá, čo znamená, že môže bodnúť až zo vzdialenosti 2 metrov. Fialové medúzy majú vo svojich chápadlách veľmi bolestivé žihadlo,“ opisuje nebezpečného živočícha veľvyslanectvo.

Zvýšený výskyt fialových medúz potvrdili v strednej a severnej časti Egejského mora, ale aj južnejšie, a to najmä v Saronskom zálive neďaleko Atén.

Zakynthos, Paxos, Antipaxos, Kefalónia, záliv Amvrakikos a Korfu už takisto zaznamenali výskyt. Podľa veľvyslanectva sa preto dá očakávať, že v nasledujúcich dňoch a týždňoch sa problém začne stupňovať aj na týchto miestach.

Čo robiť, ak vás bodne

Veľvyslanectvo k upozorneniu pridáva aj niekoľko praktických rád pre dovolenkárov. Samozrejme, najlepšie je vyhnúť sa stretnutiu s medúzou, ak vás však už bodne, je dôležité postupovať správne.

Odborníci odporúčajú, aby ľudia si v dotknutých oblastiach nosili na pláž špeciálny krém na ošetrenie bodnutia. Ten je bežne dostupný v miestnych obchodoch. Ďalej si treba zapamätať týchto pár krokov:

  • Po bodnutí je dôležité zmyť všetky zvyšky žihadiel, ktoré sa môžu prilepiť na kožu. Na tento proces použite morskú vodu, nie sladkú!
  • Následne naneste na postihnuté miesto pastu zo sódy bikarbóny alebo krém na ošetrenie bodnutia medúzou.
  • Po vyschnutí krém opatrne zoškrabte napríklad plastovou platobnou kartou, nie rukou.
  • Aplikujte ľad na zasiahnutú časť na 5 až 15 minút. Ľad by mal byť obalený látkou, napríklad tričkom.
  • Na ďalšie zmiernenie bolesti použite kalamínový krém alebo hydrokortizónový krém (dajú sa nájsť v lekárni) alebo bežné lieky proti bolesti ako napr. Ibalgin či Paracetamol.
  • Ak sa u vás vyskytnú vážne symptómy – sťažené dýchanie, mdloby, zmätenosť alebo problémy so srdcom, vyhľadajte lekársku pomoc.

Na ocot zabudnite

Fialová medúza je špecifická a neplatí u nej to, čo pri bežných medúzach. Mnoho ľudí po bodnutí používa ocot na zabránenie uvoľňovania ďalšieho jedu pod kožu.

Toto však odborníci pri bodnutí fialovou medúzou dôrazne neodporúčajú. Naopak, ocot môže v tomto prípade bolesť ešte zhoršiť. Dodávajú tiež, že nie je dobrý nápad zasiahnuté miesto po ošetrení obväzovať.

Problémy aj v Chorvátsku

Nový nešvár hlásia tento rok aj od slovenského mora. Pobrežie v Chorvátsku zamorili roje malých mušiek. Otravný hmyz pokryl pláže po celom pobreží Jadranu.

Profesorka Renata Bažok z Katedry poľnohospodárskej zoológie Agronomickej fakulty v Záhrebe potvrdila, že ide o vošky z čeľade Aphidoidea.

Večer sa dotieravý hmyz zhromažďuje pod lampami. Jeho množstvo prekvapilo aj odborníkov. Podľa nich za inváziu môže neobvykle mierna zima.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM