Zo Slovenska

Grendel o úniku utajovanej správy SIS: Zlyhať musel niekto v budove parlamentu!

Materiál, ktorý je šírený ako utajovaná správa Slovenskej informačnej služby, musel podľa Gábora Grendela zverejniť niekto priamo z budovy parlamentu.

Ilustračný obrázok k článku Grendel o úniku utajovanej správy SIS: Zlyhať musel niekto v budove parlamentu!
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Každá osoba, ktorá videla v budove parlamentu správu Slovenskej informačnej služby (SIS), sa musela podpísať. Oboznamovanie s utajovanými skutočnosťami musí byť zadokumentované.

Vyhlásil to predseda parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS Marián Saloň (Smer-SD), ktorý sám do správy nahliadol. Saloň dodal, že údajným únikom správy SIS na verejnosť sa už zaoberá Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave.

Podpredseda výboru Gábor Grendel (OĽANO) na margo správy SIS povedal, že prípadné podozrenia treba preveriť. Grendel však nemá informáciu o tom, že by sa niečo tutlalo alebo nevyšetrovalo.

Na výbore riešili poslanci stretnutie špičiek štátu v budove SIS, ako aj následné zverejnenie údajnej správy SIS. Poslanci si správu vypočuli minulý týždeň na mimoriadnej schôdzi. Následne mohli do nej nahliadnuť v určenej miestnosti. Urobil tak aj Saloň s tým, že prítomná bola aj osoba, ktorá mala na neho dozerať.

Kto ju vyniesol?

„Pri písomnosti utajovaného charakteru existuje protokol o tom, kto kedy sa s tou písomnosťou oboznámil a musel sa automaticky podpísať,“ povedal novinárom s tým, že zachytil informáciu o tom, že správu malo vidieť osem poslancov. Nevie, kto okrem neho správu videl. Grendel podľa svojich slov do správy nenahliadol.

Ak je správa SIS, ktorú mohli vidieť poslanci, identická s tou, ktorá koluje po internete, musel podľa Grendela zlyhať niekto v budove parlamentu.

Nechcel špekulovať, kto mohol správu odfotiť a zverejniť, mohlo ísť podľa neho o poslancov i zamestnancov.

Dôležité udalosti zo Slovenska

„To, či ide o autentický dokument, majú preveriť príslušné orgány,“ povedal. Ak sa to potvrdí, mali by podľa neho orgány začať stíhanie za ohrozenie utajovanej skutočnosti. Nemyslí si, že je správny postup odtajniť niečo, čo uniklo na verejnosť. „Potom by sa tu mohli hrať každý deň rôzne hry o zverejňovaní utajovaných skutočností,“ doplnil.

V súvislosti so samotnou správou SIS Grendel povedal, že ak existujú podozrenia, že orgány činné v trestnom konaní nepostupujú v súlade so zákonom, treba to preveriť.

Neštandardné strenutie

„A ja dnes nemám takú informáciu, že by sa niečo v tomto štáte tutlalo alebo nevyšetrovalo, v tomto som úplne pokojný,“ dodal. Podstatné pre neho je, aby obsah správy preverili orgány. „Ak má SIS podozrenie, že iné štátne orgány nepostupujú v súlade so zákonom, majú presne stanovené postupy, čo majú urobiť,“ povedal.

Saloň hovorí, že stretnutie v sídle SIS bolo neštandardné, vzhľadom na zoznam účastníkov sa podľa neho rozprávali o vážnych podozreniach z trestných činov. Upozornil, že tam bol aj riaditeľ Úradu inšpekčnej služby, ktorého úlohou má byť riešenie trestnej činnosti policajtov.

Riaditeľa SIS Michala Aláča sa pýtali na možnosť odtajnenia správy, ten im povedal, že vzhľadom na trestnoprávne konanie nebude odtajnená. Saloň tiež uviedol, že ak by premiér Eduard Heger (OĽANO) na stretnutie zavolal aj jeho alebo napríklad šéfa brannobezpečnos­tného výboru, pochybnosti o schôdzke by sa vyvrátili.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM