Správy

Gymnázium na Vazovovej dostane novú tvár. Kraj školu zrekonštruuje z eurofondov

Budovu Gymnázia Jána Papánka na Vazovovej ulici v Bratislave, ktoré je v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, čaká rozsiahla rekonštrukcia. Bude obnovená z eurofondov ako súčasť Integrovanej stratégie rozvoja mestskej oblasti OPBK – Mestská časť Bratislava – Staré Mesto.

Ilustračný obrázok k článku Gymnázium na Vazovovej dostane novú tvár. Kraj školu zrekonštruuje z eurofondov
Zdroj: TASR

Náklady na rekonštrukciu dosiahnu vyše 646-tisíc eur. „Budova je v nevyhovujúcom stave a vyžaduje si rekonštrukciu. Z vlastných zdrojov by sa nám to nepodarilo, preto som rád, že sme na to získali externé, európske zdroje. Pôvodný rozpočet projektu bol 800-tisíc eur, ktorý sa nám verejným obstarávaním podarilo znížiť na 646-tisíc eur,“ priblížil predseda BSK Pavol Frešo.

Rekonštrukčné práce sa začnú posledný januárový týždeň, podľa harmonogramu a schváleného projektu budú ukončené do 31. júla. Cieľom projektu je zvýšiť energetickú hospodárnosť budovy školy, vytvoriť lepšie materiálno-technické podmienky pre vyučovací proces a zároveň zvýšiť atraktivitu školy. Informovala o tom Iveta Tyšlerová, hovorkyňa BSK.

Rozsiahla rekonštrukcia

V rámci rekonštrukcie sa obnoví a zateplí fasáda a strecha školy, vymenia sa rozvody, stúpačky, vstupné aj interiérové dvere, sanita v triedach a kabinetoch, nové budú aj sociálne zariadenia na prvom a druhom poschodí. „Pri rekonštrukcii budeme postupovať v súlade s požiadavkami Krajského pamiatkového úradu a pôvodného architekta budovy,“ uviedol Pavol Frešo.

BSK predložil žiadosť o nenávratný finančný príspevok v súlade s princípom partnerstva, ktorú zastupiteľstvo BSK bola schválilo v júni 2013. V októbri 2014 ju schválilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, následne bola podpísaná Zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku, ktorá nadobudla platnosť v novembri.

V rámci balíka schválených projektov ISRMO Staré Mesto sa bude okrem strednej školy Vazovova rekonštruovať aj základná škola Vazovova, ktorá je v správe Starého Mesta, a s ktorou tvorí jednu budovu, ďalej MŠ Vazovova, MŠ Beskydská, denný stacionár na Záhrebskej ulici a zrevitalizuje sa verejné priestranstvo na Kmeťovom námestí.

Celková hodnota schválených projektov ISRMO je približne 2,7 milióna eur s DPH.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM