Prokop Slováček Svet Magazín

Snažte sa! Ak sa zapáčite zlým duchom, na Halloween vás nechajú na pokoji

Predvečer sviatku Všetkých svätých – Halloween - sa oslavuje v noci z 31. októbra na 1. novembra prevažne v anglicky hovoriacich krajinách a v zámorí.

Ilustračný obrázok k článku Snažte sa! Ak sa zapáčite zlým duchom, na Halloween vás nechajú na pokoji
6
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Halloween je slovo prevzaté z anglického výrazu „All Hallows'Evening“, čo doslovne znamená predvečer všetkých svätých. Dnes ho poznáme ako komerčný sviatok spojený so strašidlami a s večierkami v kostýmoch. Jeho pohanský pôvod však siaha až k starému keltskému národu.

Rozlúčka s letom

V dávnych časoch sa Kelti v noci z 31. októbra na 1. novembra lúčili s letom, ktoré patrilo bohyni života a vítali vládu kniežaťa smrti Samhaina, ktorý vládol zime.

Verili, že v túto magickú noc sa duše mŕtvych vracajú na zem a snažia sa ovládnuť všetko živé. Obliekali si strašidelné masky a maľovali sa vo viere, že v prestrojení sa zapáčia zlým duchom a tí ich potom nechajú na pokoji.

Neskôr, v období vlády katolíckej cirkvi okolo roku 835, chcel pápež Gregor IV. zamedziť sláveniu pohanských sviatkov, a tak sa z keltského Samhainu stal „Sviatok všetkých svätých“ a nasledujúci deň (2. 11.) bol vyhlásený za „Deň všetkých duší“. Názov Halloween zaviedla protestantská cirkev v 16. storočí.

Charakteristickým halloweenskym symbolom je vydlabaná tekvica s otvormi v podobe tváre, zvnútra osvetlená sviečkou či kahancom, ktorá slúži ako lampáš.

S jej vznikom sa spája zaujímavá povesť. Čítajte na druhej strane.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM