Správy

Hanba pre známu predajňu potravín. Jedlo pre 119 miliónov ľudí skončilo v koši!

Paradoxom po tomto zistení je, že samotné Tesco, ktoré navýšilo produkciu odpadu, vyzvalo konkurenciu, aby mu pomohla v jej znižovaní.

Neuveriteľných takmer šesťdesiat tisíc ton vyhodených potravín. Taká je podľa tvrdení britskej centrály Tesca oficiálna štatistika týkajúca sa prebytočného jedla. Informáciu priniesol portál Guardian.co.uk.

V častiach sveta, kde ľudia nemajú čo do úst, to musí pôsobiť ako zlý vtip. Z potravín, ktoré skončili v koši, by sa najedlo 119 miliónov ľudí.

Podľa tvrdení britského Guardianu sa v roku 2015 najviac vyhodilo pečiva, piva, vína a liehovín. Tesco sa pritom zapojilo do iniciatívy znížiť celkové množstvo odpadu, v kampani vyzýva nielen konkurenciu, ale aj bežných ľudí.

PREČÍTAJTE SI: Ako sa robí fastfood? Personál má z hamburgerov aj nočné mory!

Priveľa odpadu

S plytvaním potravín máme problém aj na Slovensku. Našinci podľa skorších štatistík vyhodia ročne do koša približne 30 percent potravín. Zarážajúce je, že napriek nie najlichotivejšej ekonomickej situácii v krajine jedlo stále húfne vyhadzujeme.

Zastaviť plytvanie je cieľom neziskovej organizácie Potravinová banka Slovenska (PBS), ktorá sa snaží o to, aby sa z nespotrebovaných potravín nestal odpad. Obchodom ponúka možnosť, aby nepredaný tovar darovali na dobročinné účely, pričom PBS hradí náklady na distribúciu. Dá sa teda povedať, že predajca musí mať len vôľu pomôcť.

Problémom ale je, že banka nepôsobí v celej krajine. Sídlo má v Košiciach, strediská potom na ďalších deviatich miestach vrátane Banskej Bystrice, Trebišova, Michaloviec či Prievidze. Na projekte spolupracuje aj so slovenským Tescom.

PREČÍTAJTE SI: Bratislava bude mať chladničky na ulici. Plné jedla a pre každého

Zákon má pomôcť

Do roku 2015 v našej krajine platilo, že predajcom bolo z ekonomického hľadiska lepšie prebytočné potraviny vyhodiť (z dôvodu platenia DPH). Od spomínaného roku je tu ale novela zákona, ktoré veci zmenila.

Konkrétne ide o daňové zvýhodnenie takej pomoci, ktoré vo všeobecnosti predchádza plytvaniu potravinami.

Z toho plynie charitatívny rozmer – ľudia, ktorí majú hlboko do vrecka, sa teraz môžu dostať k jedlu, skvalitniť si život.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM