Lucia Koscelníková Regióny

Hervartov – Františkáni a Františkovia

Hervartovský drevený kostolík je zapísaný v zozname UNESCO. Je zasvätený svätému Františkovi z Assisi a práve meno František je v obci najviac používané. Hervartovské sypance sú kultúrnym dedičstvom. Zachovalo sa tam šindliarstvo a každoročne im pribúdajú turisti.

Ilustračný obrázok k článku Hervartov – Františkáni a Františkovia
Zdroj: Bardejovský Reportér

Hervartov leží vo východnej časti Čergova v doline prítoku Šibskej vody. Obklopuje ho súvislý jedľovo-bukový les. Obec založili na území bývalého panstva Kobyly v polovici 14. storočia. Názov obce sa postupom času menil. Eberharthuagasa, neskôr ako Eberhard, Herwaltuw, Herwaltowé.

Dnešný názov obce funguje od roku 1920. Obyvatelia sa živili poľnohospodárstvom, zaoberali sa aj ovčiarstvom, šindliarstvom, korytárstvom a tesárstvom. V 17. až 18. storočí tu bola v prevádzke aj skláreň. Obec má dnes 520 obyvateľov.

Interiér dreveného kostola sv. Františka z Assisi. / Zdroj: Bardejovský Reportér

UNESCO

Dominantou obce je drevený gotický kostolík sv. Františka z Assisi. Bol postavený na konci 15. storočia a je to najstarší rímskokatolícky drevený kostol na Slovensku. Interiér zdobia autentické nástenné maľby, veža s pomaľovanými lištami, gotické zariadenie a obrazy. Vzácnou pamiatkou z obdobia reformácie je drevená krstiteľnica zo 17. storočia.

„Omše sa tu konajú raz v týždni, väčšinou v sobotu. V nedeľu 1. októbra sme tu mali odpustovú slávnosť a prišiel aj jeden františkán. Odkedy je kostol zapísaný v UNESCO, máme tu turistov z celého sveta. Okrem Slovákov, Poliakov a Čechov sme tu mali aj Nemcov, Belgičanov a dokonca aj turistov z Argentíny. V poslednej dobe nám tu chodí aj veľa Japoncov,“ opisuje Miroslav Mackanič, starosta obce.

Výhľadňa pri Žobráku

V blízkosti sedla Žobrák na Čergovskom pohorí sa nachádza výhliadková veža s útulňou. Svojpomocne ju postavili traja nadšenci z obce Hervartov. Financovaná bola z prostriedkov Európskej únie v rámci programu cezhraničnej Poľsko-slovenskej spolupráce. Je postavená z masívnych hranolov a pozostáva z troch podlaží.

„Z rozhľadne je za pekného počasia vidno až dvadsať obcí. Od dreveného kostolíka vedie 3,5-kilometrová trasa. Turistický chodník je riadne označený. Súčasťou trasy sú aj tri zastrešené odpočívadlá, pri rozhľadni je postavená zastrešená útulňa. Nazvali sme ju koloseum, pretože je okrúhleho tvaru s priemerom desať metrov,“ hovorí Mackanič.

Projekt „výhľadňa“ bol realizovaný v rámci spolupráce s poľským mestom Sękowa (Seňkova). Tiež tam majú drevený rímskokatolícky kostolík zapísaný v UNESCO. Obec Hervartov má v Poľsku tri družobné obce. Okrem Sękowa (Seňkovej) spolupracujú aj s obcami Uście Gorlickie a Gródek nad Dunajcem.

Odpočívadlo a dva sypance v správe obce. Nachádzajú sa oproti dreveného chrámu. / Zdroj: Bardejovský Reportér

Krížová cesta

Súčasťou turistickej trasy, ktorá vedie na výhľadňu, je aj krížová cesta. Štrnásť zastavení s krížikom a obrázkom vytvorili Hervartovčania. „Na štátny sviatok Sedembolestnej Panny Márie usporadúvame v našej obci duchovný Deň obce. Stretneme sa ráno pri drevenom kostolíku, kde sa nachádza kaplnka. Spoločne sa pomodlíme a tak sa vydáme na púť,“ opisuje Miroslav Mackanič.

V obci sa v tom čase zíde okolo päťsto ľudí z Hervatova a okolitých obcí a počet záujemcov sa každoročne sa zvyšuje. „Minulý rok sa púte zúčastnilo aj osemnásť františkánov z celej Európy. Hore pod sedlom Žobrák sme urobili svätyňu, kde sa v rámci tejto púte slúžia sväté omše. Po omši navaríme pútnikom guľáš, ku ktorému dobre padne aj pivo,“ dodáva starosta.

Jeden z 24. sypancov v Hervartove. / Zdroj: Bardejovský Reportér

Sypance a turistika

V obci sa nachádza 24 sypancov. Boli postavené v rokoch 1898 až 1900. Osemnásť z nich je zapísaných v zozname kultúrnych pamiatok Slovenska. Tak ako v minulosti sa v aj v dnešnej dobe používajú na uskladňovanie potravín „Dva sypance sú vo vlastníctve obce. Jeden sme kúpili a druhý sme dostali od súkromníka darom. Žeriavom sme ho premiestnili na obecný pozemok. Obidva sypance sú umiestnené vedľa dreveného kostolíka,“ povedal Mackanič.

Okrem dreveného kostola sa sypance a v poslednej dobe aj rozhľadňa na Čergove stali veľkým lákadlom pre turistov. V obci majú pre turistov k dispozícii aj ubytovanie. Nazvali ho Penzión Francesco a nachádza sa pri drevenom kostolíku. „V tomto projete nám pomohol Vyšší územný celok v roku 1998. V ponuke sú dva apartmány a spoločenská miestnosť. Ale dobrých ľudí sa všade veľa zmestí,“ hovorí Miroslav Mackanič.

V budove sa nachádza aj turistická kancelária s kaviarničkou. „Chýba nám tam však personál. Obec si nemôže zo svojho rozpočtu dovoliť platiť zamestnanca, preto fungujeme len na telefóne. Osoba na plný úväzok by bola veľkým prínosom. Reprezentujeme nie len našu obec, ale celý kraj. Síce to nančne necítime ale turizmom žijeme a sme mu srdcom oddaní,” dodáva starosta obce.

Nástenné maľby na južnej lode od Andreja Hafčíka z roku 1665. / Zdroj: Bardejovský Reportér

Spievajúce babičky

Folklórny súbor Babičky fuguje už desaťročie. Dôchodkyne úspešne reprezentujú Hervartov na rôznych obecných slávnostiach. „Cez projekt sme získali nančné prostriedky na kroje pre naše babičky,“ hovorí Miroslav Mackanič.

V obci majú aj fungujúcu Jednotu dôchodcov, ktorí sa pri rôznych príležitostiach stretávajú až päťkrát ročne. Predsedníčka klubu je zručná košikárka. Aktívny sú aj futbalisti, ktorí hrajú okresnú súťaž. Nezaostávajú ani dobrovoľní hasiči.

„Nemáme tu organizovaný Klub turistov, ale turistiku v obci pestujeme. Spoločne sa vydáme na turistiku smerom k výhľadni aj dvakrát do mesiaca. K našincom sa na výstup pridávajú aj ľudia z okolitých obcí a dokonca aj turisti z Poľska. V katastri našej obce máme aj chatársku oblasť. Nachádza sa v blízkosti obce Kríže. Od chatovej oblasti je výstup na výhľadňu o kilometer kratší ako priamo z našej obce,“ hovorí starosta.

Pamiatka UNESCO - Drevený kostol sv. Františka z Assisi. / Zdroj: Bardejovský Reportér

Šindliari a čistá voda

„Remeslo, ktoré sa tu zachovalo, je šindliarstvo. Sú tu dokonca až dve firmy. Šindle sú tu ručne štiepané čo je veľká vzácnosť. Venujú sa tomu aj mladšie generácie,“ chváli Miroslav Mackanič. V obci sa nachádza píla a zruční dôchodcovia tu stále vyrábajú metly a opálky.

Cez obec tečie potok, ktorý bol zregulovaný pred štyrmi rokmi. V minulosti, kedže je to horská obec, trápili Hervartov povodne. „Bol to náročný projekt. Realizáciu robila rma Doprastav a urobili to veľmi dobre. Povodne nás už netrápia. Nedávno sme tu mali kontrolu, kedže to bolo nancované z eurofondov a prácu pochválili,“ opisuje starosta obce.

Hervartovčania majú k dispozícii kvalitnú pitnú vodu, ktorá vyviera z blízkeho pohoria Čergov.

Historická škôlka

V obci sa nachádza škôlka aj škola. Budova materskej školy je z roku 1898, predtým slúžila ako základná škola. V sedemdesiatych rokoch minulého storočia sa v obci stavala nová budova základnej školy. Momentálne sa tam v dvojtriedkach vyučuje prvý stupeň.

Pri obecnom úrade je postavený zastrešený drevený amfiteáter, ktorý sa využíva na rôzne podujatia. V obci majú aj multifunčné ihrisko. Okrem dreveného kostolíka sa v obci nachádza aj kostol, ktorý bol postavený v roku 1998. Konajú sa tam nedeľné omše. Je zasvätený Božskému Srdcu Ježišovmu.

„Bol postavený kvôli tomu, že sa nám v obci zvyšoval počet obyvateľov a kapacita v drevenom kostolíku už nestačila. Ale zdá sa mi, že sme ho postavili až priveľký,“ dodáva Miroslav Mackanič.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM