Zo zahraničia

HISTORICKÝ moment: Na britský trón oficiálne zasadol kráľ Karol III. + FOTO

Po britskom kráľovi Karolovi III. bola vo Westminsterskom opátstve v Londýne korunovaná za kráľovnú v sobotu aj jeho manželka Kamila.

Ilustračný obrázok k článku HISTORICKÝ moment: Na britský trón oficiálne zasadol kráľ Karol III. + FOTO
13
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Kamila doteraz používala titul kráľovná-manželka, od sobotnej korunovácie je jej oficiálny titul kráľovná. Korunovácia kráľovnej Kamily bola jednoduchšia než u jej manžela – neskladala prísahu a jej pomazanie neprebehlo v skrytosti.

Anglikánsky canterburský arcibiskup Justin Welby Kamile nasadil korunu kráľovnej Márie, na ktorej boli pred korunováciou vykonané drobné zmeny. Kamila sa tak stala prvou kráľovnou v moderných dejinách, ktorá bola korunovaná už existujúcou, a nie novou korunou.

Po skončení cirkevného obradu sa kráľ s kráľovnou vydajú vo väčšom sprievode, v ktorom bude aj približne 4000 príslušníkov ozbrojených síl, späť do Buckinghamského paláca.

Na záver korunovácie kráľ s kráľovnou a ďalšími členmi kráľovskej rodiny pozdravia z balkóna Buckinghamského paláca verejnosť na bulvári The Mall a pozrú si slávnostný prelet viac než 60 vojenských lietadiel.

Korunovácia britského kráľa Karola III. a Kamily
13
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM