Uvarte si doma KRÁĽOVSKÉ menu: Zverejnili RECEPT na korunovačné jedlo pre Karola III.
Kráľovská rodina pred korunováciou zverejnila slávnostné menu aj s receptom. Kráľ si zvolil pomerne jednoduché tradičné jedlo.
Milióny ľudí v Spojenom kráľovstve i mimo neho sledujú korunováciu britského kráľa Karola III. a jeho manželky Kamily. Korunovácia sa skladá z cirkevného obradu a slávnostného predstavenia nového kráľa verejnosti.
Prezradili menu
Veľkolepú ceremóniu monarchia plánovala dlhé mesiace. Karol III. na tróne nahradí svoju matku, Alžbetu II., ktorá zomrela ešte v septembri a panovala neuveriteľných 70 rokov.
Fanúšikovia kráľovskej rodiny prípravy na korunováciu pozorne sledujú a zaujíma ich každý detail. Pozornosť preto upútalo jedlo, ktoré sa bude kráľovi servírovať. Kráľovská rodina totiž zverejnila slávnostné menu aj s receptom. Korunovačný obed bude pomerne jednoduchý, monarchovia si pochutnajú na špenátovom quiche s čedarom, čo je vlastne slaný koláč.
Kráľovský pokrm si môžete dopriať aj u vás doma. Recept je pomerne nenáročný a ingrediencie dostupné. Ako na to?
Špenátový quiche s čedarom
Na cesto potrebujeme:
- 125 g hladkej múky
- štipku soli
- 25 g masla nakrájaného na kocky
- 25 g masti
- 2 lyžice mlieka
Na náplň potrebujeme:
- 125 ml mlieka
- 175 ml sladkej smotany
- 2 vajcia
- 1 lyžicu nasekaného čerstvého estragónu
- soľ a čierne korenie
- 100 g strúhaného čedaru
- 180 g sparených špenátových listov
- 60 g varených fava fazúľ
- suchú fazuľu alebo keramické fazuľky na pečenie (nepôjdu do jedla, slúžia len ako pomôcka na rovnomerné upečenie cesta)
Postup:
Do preosiatej múky so soľou pridáme maslo a masť a všetko dobre
premiešame, kým nevznikne sypká hmota podobná strúhanke. Následne po
troške prilievame mlieko, aby sa ingrediencie spojili do cesta. To potom
necháme 30 až 45 minút vo fólii odpočívať v chladničke.
Potom cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme do väčšieho kruhu, než je priemer formy. Plát cesta by mal byť asi 5 milimetrov hrubý. Okrúhlu formu vymastíme maslom a cesto vložíme dnu. Musíme byť opatrní, aby v ňom nevznikli diery, plnka by totiž mohla vytiecť. Cesto vo forme prikryjeme a necháme ďalších 30 minút v chladničke.
Rúru si predhrejeme na 190 °C. Cesto vo forme vyložíme papierom na pečenie a nasypeme doň suchú fazuľu alebo keramické fazuľky na pečenie a pečieme 15 minút. Potom cesto vyberieme a papier na pečenie dáme nabok. Teplotu v rúre znížime na 160 °C.
A ide sa plnku. Zmiešame mlieko, smotanu, vajcia, bylinky a korenie. Polovicu nastrúhaného syra nasypeme nasucho do upečeného cesta. Na syr potom naukladáme nakrájaný špenát, fava fazuľu a polejeme tekutou zmesou. V prípade potreby zmes jemne premiešame, aby bola náplň rovnomerne rozložená. Celý koláč posypeme zvyškom strúhaného syra a pečieme 20 až 25 minút, kým vrch chytí zlatú farbu.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.