Rastislav Búgel Zo Slovenska

HNUS, čo objavili pri kontrole prevádzok! Inšpektori našli plesne aj EXKREMENTY

Výsledky kontrol prevádzok nepríjemne prekvapili. Inšpektori odhalili závažné porušenia.

Ilustračný obrázok k článku HNUS, čo objavili pri kontrole prevádzok! Inšpektori našli plesne aj EXKREMENTY
12
Galéria
Zdroj: ŠVPS SR , Freepik.com/cookie_studio

Počas januára sa inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ zamerali na kontroly potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Dokopy vykonali 2 174 úradných kontrol. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky (ŠVPS SR).

Katastrofálna hygiena

Dokopy skontrolovali 793 právnych subjektov a 1 229 prevádzok. Nedostatky odhalili pri 144 kontrolách (547 nedostatkov).

„Najviac nedostatkov pri úradných kontrolách potravín bolo identifikovaných v hygiene budov a prevádzky, v predaji po dátume spotreby, v hygiene technologického zariadenia, pracovných pomôcok a v označovaní,“ informovala ŠVPS SR na svojom webe.

Počas kontrol inšpektori odhalili aj exkrementy hlodavcov, chladiace zariadenie znečistené plesňou, predaj rozbalených mäsových výrobkov a nevyhovujúcu hygienu v skladovacích priestoroch a aj priamo v prevádzke.

Rozdávali pokuty

„Za zistené nedostatky počas úradných kontrol inšpektori uložili opatrenia na mieste na odstránenie nedostatkov a 41 blokových pokút v celkovej výške 2 300 eur. Závažnejšie zistené nedostatky boli riešené v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona č. 152/95 Z.z. o potravinách. V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 38 rozhodnutí o pokute v správnom konaní vo výške 114 970 eur. Najvyššia právoplatná pokuta predstavovala 45 000 eur,“ dodáva Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Ako dopadli januárové kontroly prevádzok?
12
Galéria
Zdroj: ŠVPS SR
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM