Správy Zo Slovenska

Horúčavy cez VÍKEND vystrieda ochladenie: Európu zasiahnu silné BÚRKY, prídu aj k nám?

Cez Slovensko bude od severozápadu pomaly postupovať zvlnený studený front, ktorý prinesie ochladenie. Ako ovplyvní počasie?

Ilustračný obrázok k článku Horúčavy cez VÍKEND vystrieda ochladenie: Európu zasiahnu silné BÚRKY, prídu aj k nám?
Zdroj: TASR/František Iván

Slovensko v týchto dňoch opäť sužujú horúčavy. Nepotrvajú však dlho. Vrcholiť by mali v piatok (5. 8.) a cez víkend sa očakáva ochladenie. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Horúčavy vystrieda ochladenie

„Od juhozápadu postupne silnie prúdenie veľmi teplého vzduchu do našej oblasti. Už v stredu (3. 8.) teplota v južnej polovici Slovenska dosahovala lokálne 32 až 33 stupňov Celzia,“ spresnili meteorológovia. „Prílev horúceho vzduchu k nám vyvrcholí v piatok s ďalším oteplením o asi jeden až tri stupne Celzia,“ podotkli z SHMÚ.

Cez víkend sa situácia v počasí začne meniť. Cez Slovensko bude od severozápadu pomaly postupovať zvlnený studený front, ktorý prinesie ochladenie. „Na juhu a východe ešte miestami pretrvá horúce počasie aj v sobotu (6. 8.),“ uviedli meteorológovia.

Udrú búrky

Miestami očakávajú aj prehánky a búrky. Nezopakuje sa však podľa nich scenár z minulého týždňa a vysoké úhrny zrážok na väčšej časti územia Slovenska nemožno očakávať.

Ako uvádza portál iMeteo.sk, počasie v Európe už začína ovplyvňovať studený front, ktorý spôsobí v západnej Európe tvorbu intenzívnych búrok. „Studený front sa priženie z Nemecka nad Česko a Rakúsko už v piatok podvečer. Keďže v piatok sa koná mnoho spoločenských akcií, tak meteorológovia z Česka a z Rakúska už teraz varujú ľudí, že hrozia silnejšie búrky, ktoré môžu byť sprevádzané silnejším vetrom,“ spomína portál.

„Najsilnejšie búrky by tak pred bránami Slovenska mali zaniknúť a počas soboty sa budú vytvárať predovšetkým nad Poľskom,“ dodáva iMeteo so slovami, že studený front však v sobotu bude mať výrazný vplyv na rozdielny charakter počasia na našom území.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM