han Rôzne

Prípadov na COVID-19 pribúda, odborníci pripomínajú: Nosiť rúška, očkovať sa a to nie je VŠETKO!

Situácia ohľadom pandémie koronavírusu zrejme naberá na obrátkach, preto nie je na škodu si pripomenúť niektorá rady odborníkov.

Ilustračný obrázok k článku Prípadov na COVID-19 pribúda, odborníci pripomínajú: Nosiť rúška, očkovať sa a to nie je VŠETKO!
Zdroj: Milan Hanzel/Dnes24.sk

„Úrad verejného zdravotníctva SR vzhľadom na stúpajúci počet prípadov COVID-19 pripomína sériu odporúčaní, ktoré pomôžu znižovať riziko šírenia nákazy,“ píše sa na ich Facebooku.

Čo odporúčajú?

1️⃣ Zaočkujte sa a využite aj posilňujúcu dávku vakcíny

Očkovaním proti COVID-19 znižujete riziko, že ochorenie zanesiete medzi svojich blízkych či na pracovisko, čím zároveň spoluvytvárate bezpečnejšie prostredie pre všetkých, ktorí sa nemôžu dať očkovať.

2️⃣ Zostaňte doma, ak ste chorí alebo máte príznaky typické pre COVID-19

Ak máte potvrdený COVID-19, alebo máte príznaky typické pre ochorenie COVID-19, ostaňte doma a držte si odstup aj od členov domácnosti.

Riaďte sa platnou vyhláškou ÚVZ SR.

Nepodceňujte ani mierne príznaky ochorenia, poraďte sa s lekárom o vhodnom postupe a minimalizujte okolnosti, pri ktorých by ste mohli ochorenie ďalej šíriť.

3️⃣ Noste respirátor alebo rúško

Dodržiavajte platnú vyhlášku k prekrytiu horných dýchacích ciest a vhodné je riadiť sa aj odporúčaniami ÚVZ SR k noseniu respirátorov.

Ak ste chorí, riadne nasadeným respirátorom podstatne znižujete riziko, že nakazíte ľudí vo svojom okolí. Ak ste zdraví, nosením respirátora/rúška v ľudnatých interiéroch pomáhate spomaliť šírenie nákazy v komunite, v ktorej žijete.

4️⃣ Pri kašli a kýchaní dodržte respiračnú etiketu

Kašlite a kýchajte do jednorazovej hygienickej vreckovky, ktorú bezprostredne po použití zahoďte do koša a umyte si ruky.

Ak žiadnu vreckovku nemáte poruke, prekryte si ústa aspoň lakťovou jamkou. Cieľom je zabrániť uvoľneniu potenciálne infekčných kvapôčok do okolitého vzduchu.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku. **

Ďalšie aktuálne témy

Úrad verejného zdravotníctva SR vzhľadom na stúpajúci počet prípadov COVID-19 pripomína sériu odporúčaní, ktoré pomôžu...

Posted by Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky on Thursday, August 4, 2022
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM