ts Zo Slovenska

Hrozí Matovičovi nebezpečenstvo? Vládnu limuzínu vymenil za pancierové auto

Hoci Matovič po zvolení do funkcie premiéra ochranku odmietal, dnes sa vozí v pancierovej limuzíne. Ochranku ani auto si ale údajne sám nevyžiadal.

Ilustračný obrázok k článku Hrozí Matovičovi nebezpečenstvo? Vládnu limuzínu vymenil za pancierové auto
Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová , TASR/Marko Erd

Slovenský premiér Igor Matovič sa už nejaký ten piatok vozí v pancierovej limuzíne so špeciálnou ochrankou a novým šoférom. Natíska sa preto otázka, či sa premiér obáva o svoju bezpečnosť.

Obavy o bezpečnosť?

Dôvodom, prečo premiér vymenil bežnú vládnu limuzínu za auto s pancierovou ochranou, majú byť silnejúce vyhrážky na adresu predsedu vlády.

O ochranke a bezpečnejšom vozidle mal podľa portálu Aktuality.sk rozhodnúť Úrad na ochranu ústavných činiteľov.

Premiér totiž o zvýšenú ochranu nežiada, je mu pridelená na základe hrozieb a úroveň ochrany podlieha vyhodnoteniu rizík. Podľa informácií denníka Plus jeden deň ale mala iniciatíva prísť od súčasného premiéra.

Dôvody výmeny auta a ochranky Úrad na ochranu ústavných činiteľov nekonkretizoval. „Dôvody, spôsob, miera a taktika poskytovania ochrany Úradom pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR, sú podľa osobitného predpisu predmetom utajovaných skutočností, preto informácie o týchto skutočnostiach úrad neposkytuje,“ uviedla pre Dnes24.sk Petra Friese z tlačového odboru ministerstva vnútra.

Oslovili sme aj Úrad vlády SR, zatiaľ bez odpovede.

Vyhrážky a nenávistné komentáre

Podľa Aktuality.sk sa premiér vozí v pancierovej limuzíne približne od času, kedy sa v Bratislave konal protest pred Úradom vlády. Počas protestu sa niekoľko agresívnych jedincov pokúšalo preraziť brány Úradu vlády, do areálu vhadzovali svetlice a dlažobné kocky. Nechýbali nenávistné výkriky či vyhrážky, dav žiadal odstúpenie Matoviča z funkcie premiéra.

Premiér už dlhšiu dobu čelí aj nenávistným komentárom na Facebooku, ktoré môžu byť podľa bezpečnostného analytika považované za riziko. „V tomto prípade si stačí pozrieť časovú os príspevkov pána Matoviča a vidím, že z 1 200 komentárov je 1 150 nenávis­tných,“ vysvetlil pre Plus jeden deň bezpečnostný analytik Juraj Zábojník.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM