Zo zahraničia

HROZIVÁ správa vedcov: Európa je NAJRÝCHLEJŠIE otepľujúcim sa kontinentom na svete!

Zdá sa vám, že je posledné roky príliš teplo? Potvrdzujú to aj odborníci.

Ilustračný obrázok k článku HROZIVÁ správa vedcov: Európa je NAJRÝCHLEJŠIE otepľujúcim sa kontinentom na svete!
Zdroj: www.pixabay.com , Milan Hanzel/Dnes24.sk

Európa je najrýchlejšie otepľujúcim sa kontinentom na svete. Jej teploty stúpajú zhruba dvakrát rýchlejšie než je svetový priemer, uviedli v pondelok služba Európskej únie pre monitorovanie zmeny klímy spadajúca pod program Copernicus (C3S) a Svetová meteorologická organizácia (WMO), informuje agentúra AFP.

Viac energie vytvorenej z obnoviteľných zdrojov

Meteorologické agentúry v spoločnej správe o stave klímy napísali, že Európa má v súčasnosti príležitosť vytvoriť cielené stratégie na urýchlenie prechodu na čistú energiu v dôsledku klimatických zmien.

Kontinent vlani vygeneroval 43 percent elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov. Išlo o nárast o sedem percentuálnych bodov v porovnaní s rokom 2022. Už druhý rok v rade sa tak vytvorilo viac energie v Európe z obnoviteľných zdrojov než z fosílnych palív.

Vlny horúčav

Priemerné teploty za posledných päť rokov v Európe dosahujú o 2,3 stupňa Celzia v porovnaní s predindustri­álnymi úrovňami. Svetový priemer je podľa Copernicusu a WMO nižší o 1,3 stupňa Celzia, a síce pod úrovňou cieľov Parížskej dohody z roku 2015, ktoré sa týkajú obmedzenia globálneho otepľovania na 1,5 stupňa Celzia.

Elisabeth Hamdouchová zo služby Copernicus upozornila, že Európa zaznamenala ďalší rok v rade, v ktorom dochádzalo k zvyšovaniu teplôt a zintenzívňovaniu klimatických extrémov vrátane vĺn horúčav či úbytku ľadovcov.

Stúpa počet úmrtí

Tohtoročná správa sa sústredila na vplyv vysokých teplôt na zdravie ľudí, pričom poznamenala, že úmrtia súvisiace s horúčavami stúpli naprieč celou Európou – v minulom roku prišlo o život viac ako 150 ľudí priamo v súvislosti s búrkami, povodňami a lesnými požiarmi. Ekonomické škody spôsobené počasím a klímou v roku 2023 sa odhadujú na viac ako 13,4 miliardy eur.

Autori však tiež poukázali na niektoré výnimky, napríklad na to, že teploty v Škandinávii a na Islande boli podpriemerné v porovnaní s ostatnými časťami európskeho kontinentu, kde bola teplota vyššia ako priemer.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM