Lucia Lauková Správy

Informácie o vyšetrovaní vraždy Kuciaka rezort nezverejní: Dôvodom je právny poriadok

Ministerstvo vnútra reagovalo na výzvu prezidenta, ktorý žiadal o zverejnenie hodnotenia priebehu vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Ilustračný obrázok k článku Informácie o vyšetrovaní vraždy Kuciaka rezort nezverejní: Dôvodom je právny poriadok
Zdroj: TASR

Právny poriadok neumožňuje Ministerstvu vnútra (MV) SR zverejniť hodnotenie priebehu vyšetrovania trestného činu. Okrem toho ho rezort ani nemá k dispozícii. V reakcii na výzvu prezidenta SR Andreja Kisku, aby vedenie rezortu vo vhodnej forme zverejnilo hodnotenie priebehu vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej to uviedol tlačový odbor MV.

Vyjadrenie k pochybeniam

„Informácie o priebehu vyšetrovania poskytujú orgány činné v trestnom konaní a v tragickom prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej informuje prokuratúra,“ píše MV vo svojom stanovisku. Na margo pochybností o postupe polície a jej vedenia pri vyšetrovaní hovorí, že MV neprináleží označiť konkrétny vyšetrovací úkon policajného vyšetrovateľa alebo prokurátora za amatérsky, pretože by išlo iba o názor bez dostatočných informácií.

Nedostatkami sa zaoberajú

Rezort tiež pripomenul, že polícia priznala niektoré nedostatky vo vyšetrovaní vraždy, ale podľa jej vyjadrení ich okamžite riešila a prijala opatrenia, aby sa v budúcnosti už neopakovali. Nedostatkami, ktoré vznikli pri vyšetrovaní spomínanej vraždy novinára, sa tiež zaoberajú nadriadení.

Podľa prezident Kisku má zverejnenie hodnotenia priebehu vyšetrovania odpovedať na pochybnosti o postupe polície a jej vedenia. Apel predniesol na pôde NR SR, kde pred poslancami referoval o stave republiky. Kiska pevne dúfa, že pochybnosti sú prevažne nedorozumeniami, nie prejavmi zbabraného vyšetrovania zločinu, ktorý otriasol spoločnosťou a vyvolal vážnu politickú krízu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM