Technológie

Internet na Slovensku oslavuje 30 rokov: Tu je 5 krokov pre jeho bezpečné používanie

Slováci si tento mesiac pripomínajú už 30 výročie oficiálneho spustenia internetu vo vtedajšom Česko – Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Internet na Slovensku oslavuje 30 rokov: Tu je 5 krokov pre jeho bezpečné používanie
Zdroj: TASR

Za toto obdobie sa stal internet bežnou súčasťou života Slovákov a pokrytie domácnosti optickým internetom je aktuálne na úrovni 52 –55 % (Zdroj: regulačný úrad, konferencia ITAPA 2021).

Prvé pripojenie

Nesporné výhody, ktoré so sebou internet priniesol, však sprevádza aj množstvo nástrah. Podvodníci používajú čoraz sofistikovanejšie metódy, ako od používateľov vylákať dôverné informácie, ktoré môžu následne zneužiť.

Od roku 2004 si 8. februára pripomíname Deň pre bezpečnejší internet, ktorého zmyslom je aktívne upozorňovať na ochranu osobných údajov v online prostredí.

13. februára 1992 bol v Česko – Slovensku oficiálne spustený internet a ako prvé sa pripojilo České vysoké učení technické v Praze.

Za 30 rokov sa stal internet a online svet neodmysliteľnou súčasťou našich životov. Priniesol množstvo výhod, zjednodušil život, prácu aj štúdium.

No zároveň so sebou priniesol aj nové hrozby podvodov, ktoré sú každým rokom sofistikovanejšie. V posledných mesiacoch bežných občanov aj firmy zasiahli vlny podvodných komunikácií, ktoré často zneužívajú mená renomovaných firiem, za ktoré sa podvodníci vydávajú.

Aké sú najčastejšie podvody? Odborníčka radí, ako nenaletieť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM