Rôzne

Jar na horách môže byť zradná: Odborníci RADIA, čo by sme na túre nemali podceniť

S príchodom jarných mesiacov sa čoraz viac ľudí opäť vracia na turistické chodníčky. Na čo všetko si dať pozor a akú výbavu si zobrať so sebou?

Ilustračný obrázok k článku Jar na horách môže byť zradná: Odborníci RADIA, čo by sme na túre nemali podceniť
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Návštevníci hôr by si počas jarnej turistiky mali dať pozor najmä na snehové polia či značné rozdiely v teplotách v meste a na horách.

Upozorňujú na to záchranári i občianske združenie Klub slovenských turistov (KST) Hikemates. Problémom či úrazom sa dá podľa odborníkov vyhnúť dobrou výbavou.

Pozor na nízke teploty

Napriek teplejšiemu počasiu v mestách sa na turistických chodníkoch stále môže nachádzať sneh či zľadovatené úseky, ktoré sú nebezpečné.

„Počas jarných mesiacov a začiatkom letnej turistickej sezóny evidujeme množstvo úrazov následkom pošmyknutia sa na klzkom teréne či na snehových poliach. Ak je to možné, odporúčame vyhnúť sa im a obísť ich. Vyskytujú sa tiež prípady zablúdených a následne podchladených turistov, ktorí podcenili alebo už neočakávali chladné počasie na horách. Teploty môžu klesať až k bodu mrazu,“ uviedla Jana Krajčírová z Horskej záchrannej služby.

Prečítajte si tiež

Veci, ktoré si pribaľte

Patrik Pajta z klubu Hikemates upozornil, že vo výbave turistu nesmie chýbať pevná obuv, teplé oblečenie, čelovka, turistické paličky a pri pohybe vo vyšších polohách aj mačky či tzv. nesmeky. „Treba mať tiež dostatok tekutín a niečo na rýchle doplnenie energie, samozrejmosťou je tiež nabitý telefón,“ doplnil.

Túru si treba vždy naplánovať podľa náročnosti trasy a jej výber prispôsobiť svojej kondícii. Odporúča sa tiež vždy informovať blízkych či rodinu, kam sa človek chystá na túru. V prípade potreby to urýchľuje lokalizáciu a poskytnutie pomoci.

Zvieratá, ktoré sa na jar prebúdzajú, sa snažia turistom vyhýbať. „Dôležité je neprekvapiť napríklad medveďa. Počas túry je dobré dať o sebe vedieť rozprávaním sa, nevybočovať z turistických chodníkov, neprenasledovať zviera s cieľom urobenia si selfie a ani sa k nemu nepribližovať. Zvieratá sú zväčša plaché a ak ich nevystavíme stresovej situácii, ľuďom sa radšej vyhnú,“ uzavrela Krajčírová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM