han Zo Slovenska

Jasný POSTOJ Slovenska: Sme POBÚRENÍ a vyzývame Rusko, aby ukončilo vojnu na Ukrajine!

Slovenská republika jednoznačne odsudzuje anexiu ďalších častí ukrajinského územia zo strany Ruskej federácie.

Ilustračný obrázok k článku Jasný POSTOJ Slovenska: Sme POBÚRENÍ a vyzývame Rusko, aby ukončilo vojnu na Ukrajine!
Zdroj: Dnes24.sk

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR to uviedlo v reakcii na kroky ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý v piatok uznal nezávislosť Záporožskej a Chersonskej oblasti, ležiacich na juhu Ukrajiny.

„Sme pobúrení, že napriek výzvam väčšiny štátov sveta a medzinárodného spoločenstva Ruská federácia pristúpila k ďalšiemu kroku, ktorý je v príkrom rozpore so základnými demokratickými princípmi a ústavným poriadkom Ukrajiny,“ podotkol rezort.

Poukazuje na to, že Rusko ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN opäť hrubo porušuje medzinárodné právo vrátane Charty OSN. „Osobitne princípy nezávislosti, zvrchovanosti, územnej celistvosti a nezasahovania do vnútorných záležitostí štátov,“ doplnilo ministerstvo.

Cielená akcia

Z ruskej strany ide podľa neho o cielenú eskaláciu, ktorá je súčasťou pokračujúcej vojenskej agresie proti Ukrajine. „Preto opätovne vyzývame Ruskú federáciu, aby ukončila vojenské aktivity na Ukrajine a okamžite a bezpodmienečne stiahla všetky svoje jednotky, vojenskú techniku a štruktúry okupačnej správy z ukrajinského územia,“ uviedlo MZVEZ.

Dodalo, že SR uznáva Ukrajinu ako nezávislý, suverénny a zvrchovaný štát s nespochybniteľnou územnou celistvosťou. Všetky akty spojené s násilným odtrhnutím ukrajinského územia Slovensko považuje za neplatné a nelegitímne.

„Budeme pokračovať v poskytovaní všestrannej podpory Ukrajine v jej spravodlivom boji o zachovanie svojej štátnosti, suverenity a územnej celistvosti v rámci medzinárodne uznaných hraníc,“ doplnil rezort.

Uznali nezávislosť

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnosy o uznaní nezávislosti Záporožskej a Chersonskej oblasti, ležiacich na juhu Ukrajiny. V piatok o 15.00 h miestneho času majú byť moskovskom Kremli podpísané dohody o pripojení štyroch ukrajinských regiónov k Rusku.

Na základe týchto dokumentov sa k Rusku „pripoja“ Záporožská a Chersonská oblasť a tiež Donecká ľudová republika (DĽR) a Luhanská ľudová republika (LĽR), ktoré na území Donbasu na východe Ukrajiny vyhlásili proruskí separatisti ešte v roku 2014.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM