TOS Lifestyle

Je lepšie umývať si vlasy ráno alebo večer? Odborníčka na pokožku hlavy dáva odpoveď

Časť ľudí si umýva vlasy výlučne večer a časť naopak preferuje ráno. Kedy je na to ideálny čas?

Ilustračný obrázok k článku Je lepšie umývať si vlasy ráno alebo večer? Odborníčka na pokožku hlavy dáva odpoveď
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Je lepšie umývať si vlasy ráno alebo večer? Poľská trichologička Martyna Pobuta pre miestny server kobieta.onet.pl potvrdila, že čas umývania vlasov môže mať vplyv na ich stav. Niekedy aj taká malá a zdanlivo bezvýznamná zmena môže mať zásadný význam.

Štyri faktory

Odborníčka uviedla štyri hlavné faktory, ktoré treba zohľadniť pri rozhodovaní o čase umývania vlasov.

Prvým faktorom je fyzická aktivita. Ak pravidelne cvičíte resp. vykonávate inú činnosť, pri ktorej sa viac spotíte, je to potrebné brať do úvahy aj pri rozhodovaní o čase umývania vlasov.

Ďalším faktorom je pokožka a typ vlasov. Niektorí zistili, že umývanie vlasov ráno im uľahčuje ich úpravu, zatiaľ čo iní majú opačnú skúsenosť, lepšie ich vlasy „poslúchajú“ na druhý deň od umytia.

Dôležité je aj to, či používate stylingové prípravky. Ak áno, mali by ste uprednostniť večerné umývanie vlasov, aby ste pred spaním odstránili zvyšky použitých prípravkov.

A napokon, dôležitú úlohu zohráva aj prostredie. V horúcom alebo vlhkom prostredí, ktoré máte napríklad v práci, sa môžu vlasy rýchlejšie mastiť, čo nakláňa misku váh na stranu večerného umývania. Ak pochopiteľne nerobíte nočné.

Vyhodnoťte si to

Jednoznačná odpoveď na to, či si umývať vlasy ráno alebo večer, teda nie je. Na základe uvedených faktorov si však môžete sami zodpovedať, ktorá časť dňa je pre vás lepšia.

Ak ste doteraz volili opačnú časť dňa, než aká vám vyjde v tomto mini teste, stojí za to vyskúšať zmenu. Podľa odborníčky správne zvolená časť dňa na umývanie môže mať pozitívny vplyv na vzhľad vašich vlasov, uľahčiť vám život a dokonca zlepšiť ich stav.

Kto je trichológ resp. trichologička? Reč je o odborníkoch, ktorí sa venujú terapiám ochorení vlasovej pokožky. Je dôležité poznamenať, že trichológ nie je lekárom.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM