MI Rôzne

Je tu automobilová revolúcia! Spaľovacie motory sa o chvíľu zakážu

Už o pár rokov si nové auto s klasickým benzínovým alebo naftovým motorom nekúpite. Európska komisia navrhuje, aby sa predávali už len autá na iný pohon.

Ilustračný obrázok k článku Je tu automobilová revolúcia! Spaľovacie motory sa o chvíľu zakážu
Zdroj: TASR/AP

Automobilky v Európe sú už dlhodobo pod tlakom znižovať emisie oxidu uhličitého, ktorý produkujú ich modely. Jedinou cestou, ako to dosiahnuť, je ponúkať zákazníkom čoraz viac áut na elektrický, vodíkový alebo hybridný pohon.

Čoskoro už nebudú môcť predávať žiadne autá s klasickým benzínovým alebo naftovým motorom.

Nová éra

Európska komisia predstavila klimatický balíček, ktorý obsahuje aj ambiciózne plány v oblasti automobilovej výroby. Ak sa stane realitou, bude to skutočná automobilová revolúcia v Európe.

Od roku 2035 by sa mal skončiť predaj nových áut na klasický benzínový alebo dieselový pohon.

Znamená to, že automobilky už budú svojim zákazníkom ponúkať predovšetkým elektromobily, ktoré zatiaľ na Slovensku tvoria len zlomok vozového parku. Ďalšou možnosťou budú vodíkové autá, čo aktuálne podporuje minister hospodárstva Richard Sulík.

Už v tomto roku by mali v Bratislave a v Košiciach vyrásť dve nové čerpacie stanice na vodík. Minister Sulík avizuje, že postupne by ich malo byť až osem.

Cieľom je podporiť „vodíkovú budúcnosť“ Slovenska. Dojazd vodíkového auta je približne 600 kilometrov, takže bez problémov by malo zvládnuť jednu cestu z Bratislavy do Košíc.

Zo sveta automobilov

Kde to viazne

Štát aj samosprávy sa snažia podporovať elektromobilitu, ale výsledky sú zatiaľ veľmi skromné. Vláda pravidelne vyhlasuje možnosť získať obmedzený počet dotácií na kúpu elektromobilu a to až do výšky osem tisíc eur. Samosprávy zasa poskytujú zľavy z parkovného pre tieto ekologické autá.

Napriek tomu bolo ku koncu minulého roka na Slovensku registrovaných len pribižne dvetisíc elektromobilov. V roku 2019 sa predalo len 165 čistých elektromobilov.

Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa záujem o elektromobily na Slovensku mal prudko zvýšiť. Dôvody sú finančné aj praktické.

Sú drahé

Na Slovensku sa dá kúpiť elektromobil už od zhruba 21-tisíc eur. Ak sa človeku nepodarilo získať štátnu dotáciu, pre väčšinu motoristov je to skrátka priveľa.

Praktickým problémom je nabíjanie elektromobilov. Hoci počet nabíjacích staníc stúpa, stále ich je na celom Slovensku približne 600 a sú sústredené najmä do väčších miest alebo turistických lokalít. Akokoľvek sa čas nabitia zrýchľuje, stále to štandardne nie je taký rýchly proces ako natankovanie benzínu.

Návrh Európskej komisie úplne zrušiť predaj benzínových a naftových áut od roku 2035 ešte musia schváliť členské štáty EÚ aj Európsky parlament. Preto je možné, že finálna podoba bude ešte vyzerať trochu inak.

Aktuality, o ktorých by ste mali vedieť

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM