Je zdravšia MRAZENÁ zelenina a ovocie? Odpoveď vás asi prekvapí!
Myslíte si, že to, čo je čerstvé je vždy najzdravšie? Nemusí to vždy vyplatiť.

Vraví sa, že čerstvé potraviny sú najzdravšie a najvýživnejšie. Je to skutočne vždy tak?
Viacerí špičkoví odborníci ako dietológovia majú iný názor. Zhodujú sa na tom, že existujú potraviny, ktoré je lepšie kupovať zmrazené ako čerstvé. Prečítajte si, prečo je tomu tak a o ktoré potraviny ide.
Nielen mäso
„Neodporúča sa len (zmrazená – pod. red.) zelenina a ovocie. Podľa poprednej odborníčky na výživu a spisovateľky Rhiannon Lambert, dokonca mäso a ryby môžu byť na konzumáciu vhodnejšie, ak prešli zmrazením,“ píše Daily Mail. Podľa jej slov môže čerstvé mäso strácať po nejakom čase živiny: „Ale zmrazenie alebo nákup mrazeného mäsa pomáha zachovať živiny a chuť.“
Vedeli ste, že čerstvé hovädzie alebo kuracie mäso môže obsahovať prísady a konzervačné látky na udržanie čerstvosti? A vďaka nim je mäso „dlhšie jedlé.“
Zelenina
Aj portál Science Alert poukazuje na prínos mrazenej zeleniny. Tá môže mať v takomto stave vyšší obsah niektorých živín a vitamínov. Prečo? Zelenina bola zmrazená rýchlo a v čase najideálnejšieho zberu.
Medzi potraviny, ktoré sú „posilnené mrazom“, patrí napríklad brokolica, hrášok, cukrová kukurica a sójové bôby známe pod názvom edamame. „Mrazená brokolica často obsahuje viac riboflavínu (vitamín B2) ako jej čerstvý náprotivok, čo je nevyhnutné pre zdravie tráviaceho traktu a funkciu mozgu,“ uviedla na konkrétnom príklade tamojšia odborníčka na zdravú výživu. Máte po ruke len čerstvú zeleninu ako napríklad brokolicu? Uchovajte jej výživné látky a zmrazte ju.
Zabaľte ju a vložte do mrazničky. Zachová si viac základných vitamínov, antioxidantov aj svoju typickú chuť.
To isté platí napríklad v prípade istej listovej zelenine pôvodom zo strednej a západnej Ázie: „Čerstvý špenát nielenže rýchlo vyprchá, ale po niekoľkých dňoch stratí živiny. Kúpte si ho zmrazený, udrží si dlhšie vitamín C a folát (prirodzene biologicky aktívna forma vitamínu B9 – poz. red.), čím si zachová svoju nutričnú hodnotu na celé mesiace.“
A prečo siahať aj po mrazenej kukurici? Mraziaca technika ju zmrazí na „vrchole“ zrelosti, čím si kukurica zachováva svoju prirodzenú sladkosť a stabilnú úroveň živín: „Mrazená kukurica obsahuje viac vitamínu C ako čerstvá kukurica, pričom čerstvá kukurica cukrová stráca až 50 % obsahu cukru a to do 12 hodín po zbere, mrazená je často oveľa chutnejšia.“
Ktoré ovocie je najlepšie zmraziť? Prečítate na druhej strane.
Mohlo by vás zaujímať:
- Cristiano Ronaldo spáva inak: Futbalová hviezda si udržuje kondíciu nezvyčajným spôsobom
- Isaac Newton predpovedal ROK, kedy má byť KONIEC SVETA: Je blízko, takto si ho predstavuje málokto
- SILNÝ STISK ruky ako symbol MILOSTNÉHO života: Iný význam má u mužov a u žien!
- Ovocie v sieťkach ako TRIK s lepším predajom: Už ste si všimli, čo si TO kupujete?