Magazín

Je ZDRAVŠIA perlivá alebo obyčajná VODA? Na výbere skutočne záleží

Siahnete skôr po obyčajnej vode alebo po minerálke? Aj keď sa to nezdá, výber je dôležitý.

Ilustračný obrázok k článku Je ZDRAVŠIA perlivá alebo obyčajná VODA? Na výbere skutočne záleží
Zdroj: Pexels.com

Slovensko patrí medzi krajiny, kde sa na bublinkách nešetrí. Zatiaľ, čo v Grécku či vo Francúzku dominujú najmä vody bez bubliniek, na našich pultoch nájdete široký výber sýtených vôd. Je však ich časté popíjanie zdravé?

Pozor na zuby

Bublinky v sýtenej vode vznikajú pridaním oxidu uhličitého pod tlakom, vzniká tak voda v ktorej je kyselina uhličitá. Bublinky sú osviežujúce, a mnohí milovníci perlivých vôd sa zhodujú na tom, že takto obohatená voda je chutnejšia.

„A tu je časť problému, pretože kyselina v nápojoch môže poškodiť zuby. Vonkajšia vrstva zubov, teda zubná sklovina, je najtvrdším tkanivom v tele. Je z minerálu známeho ako hydroxyapatit, obsahuje vápnik a fosfát,“ opisuje IFL Science.

Hodnota pH v ústnej dutine závisí od pH slín, ktoré má štandardne rozmedzie 6,0 – 7,5. Zubári upozorňujú na to, že ak sa hodnota prepadne pod 5,5 pH, demineralizácia skloviny prevýši remineralizáciu. Pričasté pitie sýtenej vody môže vašu sklovinu narušiť.

A to je len krôčik od opotrebovania zubnej skloviny. Vody s bublinkami sa však preto nemusíte ihneď vzdať. Postačí, ak si ustrážite množstvo, pitie obmedzte maximálne na 2 poháre denne.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

AKý druh vody najčastejšie pijete?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM