Monika Hanigovská Lifestyle

Nie je káva ako káva: VIETE, prečo nás po pár dúškoch PREŽENIE na záchod?

Mnohí milovníci kávy po niekoľkých hltoch utekajú rýchlo „na veľkú“. Prečo sa to deje? Vedci majú odpoveď. Ak vás to trápi tiež, skúste svoj nápoj upraviť.

Ilustračný obrázok k článku Nie je káva ako káva: VIETE, prečo nás po pár dúškoch PREŽENIE na záchod?
Zdroj: pixabay.com

Káva patrí dlhodobo medzi najkonzumovanejšie nápoje na svete, a v tomto trende nezaostávajú ani Slováci. To, že sme vášniví kávičkári v minulosti ukázal i Štatistický úrad (ŠÚ) SR, ktorý vyrátal, že jej dlhoročná spotreba je okolo troch kilogramov na osobu.

Voňavý nápoj dokáže vzpružiť, niektorí vravia, že si bez neho nedokážu predstaviť svoj deň. Pitie kávy však prináša pre určitú skupinu konzumentov neželaný efekt, s ktorým sa veľmi neradi pochvália. Niekoľko minút po dopití kávy musia utekať na záchod. Prečo je tomu tak? Vedci poznajú odpoveď.

Účinnejšia ako teplá voda

Výskum už v minulosti ukázal, že to je káva, ktorá vyvoláva skorší pohyb čriev ako teplá voda. Tá bola až o 60 % účinnejšia. No pozor, kofeín v nej tiež zohráva svoju úlohu! Informuje o tom CNN.

Káva s kofeínom bola o 60 % účinnejšia ako voda pri stimulácii motorickej aktivity hrubého čreva, a o 23 % účinnejšia ako káva bez kofeínu.

Ďalší výskum naznačil, že „v niektorých prípadoch môžu byť za náhle pohyby čriev zodpovedné i zlúčeniny kávy.“

Skúste si preto pripraviť kávu bez kofeínu. Čo iné nás ženie na toaletu? A čo robí káva v našom tele? Nájdete na druhej strane!

Vylúčili ste z kávičky kofeín a mlieko, no máte chuť si pri nej dobre zamaškrtiť? Pochutnajte si na pečenej hruške.

Zdroj: Dnes24.sk

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM